Sernik podwójnie serowy z brzoskwiniami i kruszonką. Bardzo lubimy serniki to urozmaicam ich składniki. Ten wyszedł bardzo dobry.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO SEROWE:
-4 jajka
-100 g. cukru
-250 g. masła lub margaryny
-100 g. sera śmietankowego
-400 g. mąki krupczatki
-200 g. mąki tortowej
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
-900 g. sera Imperialu (śmietankowego)
-100 g. płynnego miodu
-5 jajek
-3 budynie śmietankowe
-330 ml. śmietanki 30 %
-1 puszka brzoskwiń w syropie
Sernik w cieście serowym z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto- Zmiksować jajka z cukrem, potem masłem i serem. Przesiać tam mąkę z proszkiem i ponownie zmiksować. 2/3 wyłożyć do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia i rozsmarować.Resztę schłodzić na kruszonkę.
2.masa-Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Jajka zmiksować z miodem potem serem. Następnie budynie wymieszać ze śmietanką i dodać do masy. Ponownie zmiksować ale nie za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzać. Dodać brzoskwinie, wymieszać łopatką i wylać na surowe ciasto i rozsmarować.
3.kruszonka- Pozostawione ciasto poskubać jako kruszonkę na masę serową.
4.Piec ok.60-70 min. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia, jak mocno by brązowiało.
5.Zimny sernik oprószyć cukrem pudrem. Kroić jak dobrze stężeje, najlepiej na drugi dzień.
Komentarze