Sernik w cieście miodowym ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny, wilgotny sernik z ciastem miodowym i dojrzałymi śliwkami. Super wilgotne ciasto.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 20x25 cm
    Składniki:
    60 dag sera mielonego
    ¾ szklanki cukru pudru
    5 dużych jajek
    1 budyń śmietankowy
    ¾ kostki masła
    Olejek śmietankowy
    Sól do białek
    Ciasto miodowe:
    2 szklanki mąki
    1/3 szklanki cukru
    ½ łyżeczki sody
    ½ kostki margaryny
    3 łyżki sztucznego miodu
    1 jajko
    1 łyżka gęstej śmietany
    2 brzoskwinie
    3 duże śliwki węgierki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik w cieście miodowym ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: składniki na ciasto posiekać, szybko zagnieść, schłodzić w lodówce.
    Masło, ser, cukier, żółtka utrzeć na puszystą masę, dodać kilka kropli olejku śmietankowego i budyń, wymieszać. Białka schłodzić, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, dodać do utartej masy, delikatnie wymieszać.
    ¾ ciasta rozwałkować, wyłożyć dno formy i boki, wyrównać radełkiem. Wylać masę serową. Śliwki opłukać, pociąć na plasterki. Ułożyć dekoracyjnie plasterki śliwek, posypać pokruszonym, pozostałym ciastem. Piec w temp. 170 stopni 60 minut. Po upieczeniu delikatnie odchylić boki ciasta, wystudzić.

Porady

1.Forme do ciasta można wyłożyc papierem do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Sery Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować