Sernik troszkę podobny do poprzedniego, ale ze śliwkami i innym ciastem. Zastanawiałam się czy dodać go, ale rodzina stwierdziła,że pyszniejszy od poprzedniego. Żeby przepis nie zginął, to dodaję.
Sernik w cieście maślankowym ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Jajka zmiksować z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać dolewając maślankę. Na koniec dodać olej, startą czekoladę i wymieszać. Wylać na blaszkę 30x40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia.
2.masa serowa-Jaja zmiksować z cukrem. Dodać ser i zmiksować. Przesiać budynie i znowu zmiksować. Wylać równomiernie masę na ciasto.
3.Poukładać połówki śliwek, brzuszkiem do ciasta. Posypać odrobiną brązowego cukru.
4.kruszonka-Zmiksować masło z cukrem . Przesiać mąkę z proszkiem, dodać kokos i zmiksować na niższych obrotach miksera na "gruby żwirek".
Rozsypać po śliwkach.
5.Piec ok.70 min. w 175 *C.
Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze