sernik w ciapki

4.97 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

delikatny, rozpływający się w ustach. lekki niczym ptasie mleczko, choć to sernik.

  • 15 min

Składniki:

  • ( na małą tortownicę, ok 19 cm)
    spód :

    160 g maki
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    1 łyżka kakao
    1/4 kostki masła
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    masa serowa:
    1/2 kg sera białego ( u mnie chudy)
    2 jajka
    1/2 kostki masła
    3/4 szklanki cukru
    łyżeczka esensji waniliowej
    1 szklanka mleka
    3 łyżki mąki
    1 i 1/2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.97 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik w ciapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ze składników na spód zagniatam ciasto, wylepiam nim spód i brzegi tortownicy.
    masło topie , mleko podgrzewam. ser , jajka i cukier dokładnie mieszam blenderem, następnie dodaje masło, mleko, esencję i dalej miksuje blenderem , na koniec dodaje make i dalej miksuje aż masa będzie gładka. prawie całą gotowa masę wylewam na tortownicę, do reszty masy dodaje kakao, miksuje i wylewam "byle jak" na masę serową .
    wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni ( z termo) i piekę ok godziny, do suchego patyczka i rumianego wierzchu.

Porady

masa powinna mieć konsystencje ciasta na naleśniki a blenderem jest najlepiej wszystko zmiksować na gładka masę. nie zrobią się grudki i sera tez nie trzeba wcześniej mielić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować