Sernik w biszkopcie z musem wiśniowym i kremem stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami oba cukry. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku oraz łyżce oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 20 - 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
2.Sernik: Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać po jednym żółtku, następnie ser, a na końcu budyń z mąką. Dokładnie wszystko połączyć mikserem. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą serową mieszając delikatnie łyżką. Ciasto przelać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 – 40 minut w 160 stopniach do bardzo lekkiego zrumienienia. Ostudzić.
3.Masa wiśniowa: Wiśnie odsączyć z soku i uzupełnić go wodą, tak aby powstało 500ml płynu. Wsypać cukier i całość zagotować. 1 szklankę wody wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do gotującego się soku, zagotować, na koniec dodać wiśnie. Dokładnie wymieszać.
4.Krem stracciatella: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć połowę startej czekolady. Do ubitej śmietany wlewać powoli letnią żelatynę. Całość dokładnie połączyć mikserem na małych obrotach.
5.Przełożenie:
Gorącą masę wiśniową wyłożyć na pierwszą część biszkoptu. Na lekko ciepłe wiśnie delikatnie położyć sernik, na niego większą część kremu stracciatella i biszkopt. Wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać startą czekoladą.
Komentarze