Sernik w biszkopcie z musem wiśniowym i kremem stracciatella

0 (0 ocen)

  • 60 min

Puszysty sernik z wieloma warstwami, które tworzą bardzo smaczne ciasto. Jedyną wadą tego placka jest to, że bardzo szybko znika ze stołu.

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Sernik:
    700g sera – może być z wiaderka
    100g masła
    4 jajka
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Niepełne ¾ szklanki cukru
    Cukier waniliowy

    Masa wiśniowa:
    1 litrowy słoik wiśni w kompocie
    5 łyżek cukru – ilość orientacyjna
    1 szklanka wody
    4 łyżki mąki ziemniaczanej

    Krem stracciatella:
    330 ml śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    100g startej na małych oczkach czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik w biszkopcie z musem wiśniowym i kremem stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami oba cukry. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku oraz łyżce oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 20 - 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Sernik: Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać po jednym żółtku, następnie ser, a na końcu budyń z mąką. Dokładnie wszystko połączyć mikserem. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą serową mieszając delikatnie łyżką. Ciasto przelać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 – 40 minut w 160 stopniach do bardzo lekkiego zrumienienia. Ostudzić.
  • 3. Masa wiśniowa: Wiśnie odsączyć z soku i uzupełnić go wodą, tak aby powstało 500ml płynu. Wsypać cukier i całość zagotować. 1 szklankę wody wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do gotującego się soku, zagotować, na koniec dodać wiśnie. Dokładnie wymieszać.
  • 4. Krem stracciatella: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć połowę startej czekolady. Do ubitej śmietany wlewać powoli letnią żelatynę. Całość dokładnie połączyć mikserem na małych obrotach.
  • 5. Przełożenie:
    Gorącą masę wiśniową wyłożyć na pierwszą część biszkoptu. Na lekko ciepłe wiśnie delikatnie położyć sernik, na niego większą część kremu stracciatella i biszkopt. Wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować