SERNIK W BISZKOPCIE Z KULKAMI CZEKOLADOWYMI I MLEKIEM W PROSZKU

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo pyszny sernik na zimno z biszkoptem i kulkami czekoladowymi.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -5 jajek
    -200 g. cukru
    -100 g.mąki tortowej
    -50 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 gorzka starta czekolada

    kulki:
    -2 gorzkie czekolady-200g.
    -200 g. margaryny
    -100 g. cukru pudru
    -100 g. mleka w proszku
    -100 g. kakaowych herbatników
    -parę kropli olejku migdałowego

    masa serowa:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -1/2 l. śmietanki 30 %
    -2 cukry waniliowe
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -3 łyżki żelatyny
    -1/2 szklanki gorącej wody

    polewa:
    -1/2 margaryny 125 g.
    -5 łyżek cukru pudru
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżki wody
    -1/2 gorzkiej czekolady
    -1 łyżka żelatyny
    -ok. 2 łyżek gorącej wody
    -5 łyżek kwaśnej śmietany

    parę bezików
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Bezy

Sernik w biszkopcie z kulkami czekoladowymi i mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt przed pieczeniem 1. Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać już łopatkę ale nie długo. Dodać utartą czekoladę, delikatnie wymieszać i wylać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
  • upieczony 2. Piec ok. 25 min. w 175*.Zdjąć papier i ostudzić.
  • kruszenie herbatników 3. Nad parą roztopić czekolady z margaryną.Lekko ostudzić. Herbatniki pokruszyć w woreczku foliowym.
  • przygotowanie kulek 4. Do miski włożyć herbatniki, puder cukier i mleko w proszku. Dolać czekolady,olejek, wymieszać i zagnieść.
  • kulki 5. Robić kulki wielkości małego orzecha włoskiego.Ułożyć na blaszce i schłodzić w lodówce.(można dzień wcześniej, tak jak i upiec biszkopt.)
  • spód biszkoptu 6. Biszkopt przekroić na dwa i spód włożyć z powrotem do blaszki.
  • warstwa sera i kulek 7. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego Śmietankę ubić z cukrami, potem śmietan-fixem. Porcjami dodawać ser i zmiksować.Na koniec dodawać żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w blaszce. Ułożyć zaraz kulki, wciskając w ser.Przykryć górą biszkoptu.
  • polewa czekoladowa i beziki 8. Wymieszać kakao z cukrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać margarynę i czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę wymieszać z gorącą wodą do rozpuszczenia i domieszać do czekolady. Odstawić do przestygnięcia, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Posmarować biszkopt. Na górę rozkruszyć beziki.
  • moje wypieki 9. Moje wypieki:
    ten mój,
    i testowany.:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/aniolek-9

Porady

Biszkopt jest bardzo delikatny i po przekrojeniu, może być problem z przeniesieniu, góry obok. Ja delikatnie ja podzieliłam na 4 części i odstawiłam. Po wyłożeniu sera i kulek, ułożyłam z powrotem te części do blaszki. Polewa zakryła wszystkie przerwy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Beziki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować