Przepyszny sernik lekka chmurka z kremówki. palce lizać!
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
opakowanie okrągłych biszkoptów
opakowanie biszkoptów kocich języczków
1 kg sera w wiaderku
3 łyżki żelatyny
3 galaretki
750 ml wrzątku
300 g mascarpone
1 kg truskawek
2 kubki po 330 ml śmietany kremówki
cukier puder do smaku
wiórki czekoladowe na wierzch
Sernik truskawkowy pod chumrką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Dno tortownicy o śr 26 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami.
* Żelatynę zalewamy wodą, aby napęczniała. Kiedy tak się stanie podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, studzimy. Ser miksujemy z mascarpone, dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy. Wylewamy tak przygotowaną masę serową na biszkopty
* Na masę serową wykładamy warstwę biszkoptów kocich języczków.
* Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, studzimy.
* Połowę truskawek kroimy w kostkę. Wykładamy na biszkopty, wylewamy tężejącą galaretkę, odstawiamy do lodówki do stężenia.
*Kremówki ubijamy na sztywno, dosładzamy wg uznania. Wykładamy masę na zatężałą galaretkę. Na wierzch układamy połowki truskawek, posypujemy wiórkami czekoladowymi. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Komentarze