Sernik truskawkowy

0 (0 ocen)

Przepyszny sernik! Lekki, kremowy, z soczystymi truskawkami. Zamiast kremówki dodałam jogurtu, więc nie jest aż taki kaloryczny ;)

Składniki:


  • Spód:
    150 g herbatników pełnoziarnistych
    40 g masła
    Masa serowa:
    1 kg twarogu mielonego
    150 g jogurtu greckiego
    2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego
    220 g cukru
    4 jajka
    2 łyżki mąki pszennej typ 450
    300 g truskawek

Sernik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Spód: herbatniki zmielić w rozdrabniaczu. Masło rozpuścić, wsypać pokruszone ciastka, wymieszać. Formę (średnica 23cm) wyścielić papierem i wysypać maślane okruchy. Ugnieść równo łyżką. Wstawić do lodówki.

    Do miski wrzucić jogurt, mąkę pszenną i cukier. Wbić jajka i wlać ekstrakt. Zmiksować lekko do połączenia składników.

    Dodać twaróg, zmiksować ponownie, nie napuszyć masy. Masę wlać na schłodzony spód, wyrównać.

    Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić na pół i rozłożyć na serniku.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 10 minut, zmniejszyć do 130 i piec ok. 60 minut. Wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy