Prosty i szybki przepis na sernik tradycyjny z rodzynkami. Z dodatkową polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.
25 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Wszystkie zimne składniki muszą być w temp. pokojowej.
Składniki:
▸1 kg twarogu (3-krotnie zmielony)
▸kostka masła (200 g) miękkiego
▸4 jajka+4 łyżki cukru (ja dałam brązowy)/słodzika
▸2 łyżki skrobi ziemniaczanej
▸skórka z połowy cytryny
▸80 g rodzynek
▸pół tabliczki gorzkiej czekolady
▸płatki migdałowe do posypania
Sernik tradycyjny z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki moczymy we wrzątku 10 minut, następnie odlewamy wodę i obtaczamy delikatnie w skrobi ziemniaczanej.
2. Masło ucieramy z cukrem/słodzikiem na puszystą masę. Dodajemy żółtka i stopniowo twaróg. Cały czas ucieramy. Na koniec skórka z cytryny, skrobia ziemniaczana i rodzynki.
2. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszając.
3. Przelewamy do formy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Po wył. nie otwieramy od razu piekarnika!
4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ostygnięty sernik, posypując na koniec płatkami migdałowymi.
Komentarze