Sernik tradycyjny z rodzynkami

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty i szybki przepis na sernik tradycyjny z rodzynkami. Z dodatkową polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wszystkie zimne składniki muszą być w temp. pokojowej.
    Składniki:
    ▸1 kg twarogu (3-krotnie zmielony)
    ▸kostka masła (200 g) miękkiego
    ▸4 jajka+4 łyżki cukru (ja dałam brązowy)/słodzika
    ▸2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    ▸skórka z połowy cytryny
    ▸80 g rodzynek
    ▸pół tabliczki gorzkiej czekolady
    ▸płatki migdałowe do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik tradycyjny z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki moczymy we wrzątku 10 minut, następnie odlewamy wodę i obtaczamy delikatnie w skrobi ziemniaczanej.
    2. Masło ucieramy z cukrem/słodzikiem na puszystą masę. Dodajemy żółtka i stopniowo twaróg. Cały czas ucieramy. Na koniec skórka z cytryny, skrobia ziemniaczana i rodzynki.
    2. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszając.
    3. Przelewamy do formy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Po wył. nie otwieramy od razu piekarnika!
    4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ostygnięty sernik, posypując na koniec płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować