Sernik tradycyjny z polewą z mlecznej czekolady

  • wyświetlono: 307 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tradycyjny sernik, jest wilgotny i niezwykle kremowy. Upieczony na kakaowym niezwykle kruchym cieście. Muszę nieskromnie przyznać, że to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek zrobiłam i minie dużo czasu zanim się skuszę na upieczenie innego, bo ten jest dla mnie idealny. Ponad to jest to sernik, który nie wymaga kopy jaj i jest naprawdę dość łatwy do zrobienia. Jest tylko kilka zasad, które należy przestrzegać: -ser musi być naprawdę dobrej jakości i być tłusty -wszystkie składniki do pieczenia sernika muszą być w temperaturze pokojowej (ja wykładam je na blat kuchenny już dzień wcześniej) -sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, inaczej gwałtowne obniżenie temperatury spowoduje, że sernik opadnie

IMG_20200806_213033_346
  • 24 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Na kwadratową tortownicę o wymiarach 24x24 cm
Kruche kakaowe ciasto:
240 g mąki krupczatki
1 łyżka dobrego kakao
1 jajko
4 łyżki cukru
130 g prawdziwego masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Na sernik:
1 kg sera trzykrotnie mielonego (musi być bardzo dobrej jakości )
200 g masła
4 jajka L
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
szczypta soli

Na polewę:
150 g mlecznej czekolady
4 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik tradycyjny z polewą z mlecznej czekolady

  • Sernik tradycyjny1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do tego masło i dokładnie przeciekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C.
  • Sernik tradycyjny2. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić równo ciastem. W cieście porobić widelcem dziurki, aby równo rosło. Piec 12 minut, następnie wyciągnąć z piekarnika.
  • Sernik tradycyjny3. Białka oddzielić od żółtek.
    Miękkie masło, najlepiej w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem do białości. Dodać pastę waniliową oraz żółtka, ponownie zmiksować, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawać po łyżce sera nadal miksując.
  • Sernik tradycyjny4. Do białek dodać sól i ubić je na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać pianę, za pomocą szpatułki, do masy twarogowej.
  • Sernik tradycyjny5. Ser przełożyć na podpieczone, kruche ciasto i wyrównać szpatułką. Piec 70 minut w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku. Jeżeli góra za bardzo zacznie się przypiekać, przykryć folią aluminiową. Sernik studzić w uchylonym piekarniku, aż do całkowitego wystygnięcia- nie opadnie wtedy wcale, lub tylko minimalnie.
    Do miseczki wkruszyć czekoladę. Miseczkę ustawić na drugim naczyniu, w którym będzie woda (nie może dotykać miseczki). Wstawić garnek na gaz i rozpuścić czekoladę. Płynną czekoladę zdjąć z ognia i dodać do niej mleko, dokładnie wymieszać. Polać zimny sernik polewą. Sernik jest gotowy do jedzenia kiedy polewa zastygnie. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikkuchnia babcisernik tradycyjnyPuszysty sernikkremowy serniksernik na kruchymnajlepszy serniksernik mamysernik babuni

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z polewą truflową

Dodane przez: rena123

Sernik z polewą truflową

Sernik bez spodu, z polewą z cukierków...

Sernik.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik z polewą krówkową

Jest to najlepszy sernik jaki do...

sernik z chałwa

Dodane przez: klementynka

Wielkanocny sernik z polewą z chałwy

Delikatny i lekki jak puch sernik...

Sernik tradycyjny z 10 jaj

Dodane przez: Joanna Kryla

Sernik tradycyjny z 10 jaj

Serniki uwielbiam wszystkie. Tym...

Sernik gotowany

Dodane przez: Di bloguje

Sernik gotowany z rodzynkami w czekoladzie...

Ciasto wprost rozpływa się w ustach...

Sernik kawowy z polewą czekoladową

Dodane przez: Babcia Tereska

Sernik kawowy z polewą czekoladową

Sernik na kruchym cieście o smaku...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE