SERNIK tradycyjny

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Dla mnie to KRÓL wśród wszystkich rodzai sernika.Delikatny ....rozpływający się w ustach.Smak tradycji...szkoda ze tak szybko znika z talerzyka.:)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • ciasto:
    30 dkg mąki
    20 dkg. margaryny
    10 dkg. cukru pudru
    3 żółtka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao gorzkiego (ew. słodkie)

    Masa serowa:
    1 kg mielonego twarogu
    6 jajek
    18 dkg. margaryny
    30 dkg. cukru
    1 paczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    1 aromat cytrynowy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 budynie waniliowe
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SERNIK tradycyjny 1. Ciasto:
    Z podanych składników (oprócz kakao) wyrobić ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę ( wym. 36x23 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok 10 min.
    pozostała część ciasta czyli 1/3 dodajemy do tego kakao i wyrabiamy i formujemy paski na ułożenie szachownicy na masie serowej.
  • SERNIK tradycyjny 2. Masa serowa:
    Wszystko razem utrzeć w kolejności:
    Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym dodając żółtka następnie dodać zmielony ser oraz budyń sypki z proszkiem do pieczenia następnie dodajemy aromat cytrynowy i na samym końcu białka ubite na sztywną pianę.
  • 3. Na zapieczony spód wylewamy masę serową. Pieczemy ok 30 min następnie na zapieczonej masie serowej układam szachownice z pozostałego ciasta połączonego z kakao. Pieczemy znów ok 20 min.

Porady

Można dodać rodzynki, startą skórkę z pomarańczy. Ja pozostające białka z ciasta dodaje do masy serowej. zamiast budyniów można dać 25 dkg. ugotowanych ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować