Sernik toffiowo-czekoladowy

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszysty pieczony sernik z delikatną pianką w dwóch smakach - karmelowym i czekoladowym. Moją inspiracją były znane cukierki toffiowo-czekoladowe widoczne jako dekoracja. Nie dodawałam jedynie orzechów ale można je dodać do masy czekoladowej. Zakochacie się w nim od pierwszego kęsa, ja robiłam go już dwa razy :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    70 g mąki pszennej
    1 czubata łyżka kakao
    2 płaskie łyżki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 żółtko
    50 g masła

    masa serowa:
    500 g mielonego białego sera
    1/2 szkl cukru
    3 duże jajka (białka piana)
    1 białko ze spodu ciasta
    1/4 szklanki oleju
    1/3 szklanki mleka
    budyń waniliowy bez cukru
    2 łyżki soku z cytryny

    karmelowa pianka:
    2/3 puszki kajmaku
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    125 g mascarpone (pół opakowania)
    3 płaskie łyżeczki żelatyny
    3 łyżki zimnej wody

    czekoladowa pianka:
    50 g gorzkiej czekolady
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    125 g mascarpone (pół opakowania)
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki zimnej wody

    opakowanie cukierków toffiowo-czekoladowych do dekoracji na wierzch
    1/3 puszki kajmaku do posmarowania boków sernika
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kajmak

Sernik toffiowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Dodać żółtko i masło, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 min.
  • 2. Z białek (1 z ciasta i 3 z masy serowej) ubić sztywną pianę.
    Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, żółtka, olej, budyń w proszku i sok z cytryny, zmiksować. Dolać mleko, jeszcze raz krótko zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasta, wyrównać.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zaraz przykręcić do 170C. Piec 1 godz. Całkowicie ostudzić.
  • 3. Do miski wyłożyć mascarpone, powoli, cały czas miksując, dolewać śmietankę. Gdy masa zgęstnieje, dodać kajmak, jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.
    Żelatynę wsypać do metalowego kubka, zalać wodą, odstawić an ok. 3 minuty do napęcznienia. Wstawić na mały palnik, lekko podgrzać aż do jej rozpuszczenia (nie dopuścić do zagotowania!).
    Ostudzoną wlać do masy kajmakowej, cały czas przy tym miksując.
    Gotową masę wylać na ostudzony sernik, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 4. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, ostudzić.
    Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier, powoli, cały czas miksując, dolewać śmietankę. Gdy masa zgęstnieje, dodać czekoladę, jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.
    Żelatynę wsypać do metalowego kubka, zalać wodą, odstawić an ok. 3 minuty do napęcznienia. Wstawić na mały palnik, lekko podgrzać aż do jej rozpuszczenia (nie dopuścić do zagotowania!).
    Ostudzoną wlać do masy czekoladowej, cały czas przy tym miksując.
    Gotową masę wylać na ostudzony sernik, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 5. Wierzch sernika ozdobić cukierkami toffiowo-czekoladowymi.
    Po zastygnięciu sernik przełożyć na paterę, boki posmarować pozostałym kajmakiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować