Sernik TOFFIK

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny sernik poprawiający nastrój w jesienne dni

  • 30 min

Składniki:

  • 500g serka mascarpone, 500ml śmietany 30%, 2 usztywniacze do śmietanki, mleczna czekolada, 300g herbatników, 100g masła + łyżka masła, puszka masy krówkowej, 2 łyżki cukru pudru

Sernik toffik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki kruszymy najlepiej blenderem. 1/3 odsypujemy a do reszty wlewamy rozpuszczone masło. Mieszamy i taką masę ciastkową wykładamy na tortownice mocno ugniatając. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200st i pieczemy przez 10min. Następnie studzimy. Śmietanę ubijamy z usztywiaczami. Podczas ubijania dodajemy cukier puder a następnie serek mascarpone. Połowę masy wykładamy na podopieczne herbatniki. W rondelku podgrzewamy masę krówkową z łyżką masła. Warstwę sera posypujemy połową pozostałych herbatników a na herbatniki wylewamy połowę masy krówkowej. Do drugiej części sera dokładamy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy. Wykladamy na masę krówkową. Następnie posypujemy pozostałymi herbatnikami i wylewamy resztę krówki. Schładzamy w lodówce kilka godz

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy