Sernik tęczowy z owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Moja kolejna propozycja sernika na zimno. Zapraszam :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 serki homogenizowane po 250g
    150g śmietany kremówki
    1 op.żelatyny fix
    3 czubate łyżki cukru pudru
    ponadto: 1 op.galaretki o smaku agrestowym
    1 op.galaretki o smaku brzoskwiniowym
    1 op.galaretki o smaku truskawkowym
    500g owoców ( truskawki, winogrona, brzoskwinie, borówki amerykańskie)
    folia spożywcza
    2 łyżki stopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik tęczowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki (każdą osobno) rozpuścić w połowie sugerowanej na opakowaniu ilości wody, odstawić do lekkiego stężenia.
  • 2. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dalej ubijając dodawać po łyżce serek. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu i połączyć z masą serową.
  • 3. Formę do babki o falistych bokach ( o śr.20 cm) natłuścić stopionym masłem, wyłożyć folią spożywczą. Winogrona umyć, (jeśli są pestki usunąć). Pozostałe owoce obrać, pokroić w kostkę.
  • do foremki nakładaj masę i galaretki 4. Na dno formy wyłożyć 1/3 masy serowej wymieszanej z borówkami. Włożyć na chwilę do zamrażarki i wylać galaretkę agrestową. Gdy galaretka zastygnie wylać połowę masy serowej wymieszanej z winogronami. Gdy lekko stężeje zalać galaretką brzoskwiniową. Ponownie schłodzić, wyłożyć resztę masy serowej z pozostałymi owocami i wylać galaretkę truskawkową.
  • 5. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc. Następnie foremkę z sernikiem odwrócić, przełożyć na talerzyk i zdjąć folię. Dowolnie udekorować.

Porady

Sernik też można przygotować w okrągłej tradycyjnej formie dając na spód, np.biszkopty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować