Sernik Snickers

  • wyświetlono: 418 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszna serowo-kajmakowa warstwa, pokryta orzeszkami w karmelu i mleczną czekoladą. Jest inną ulepszoną wersją sernika.

Annna MM
  • 90min

Składniki

SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)
SPÓD:
25-30 dag ciastek maślanych (najlepiej kakaowych)*
2 łyżki masła
MASA SEROWA:
1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka z Biedronki)
3/4 szkl cukru
5 jajek (M)
2 łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)
30 dag masy kajmakowej (polecam z Gostynia)
125 ml śmietanki 30%
WARSTWA ORZECHOWA:
30 dag orzeszków ziemnych** (u mnie solone, ale mogą być bez soli)
100 g masła
1/3 szkl cukru
50 ml śmietanki 30%
10 dag masy kajmakowej (czyli to co zostało w puszce po zrobieniu masy serowej)
DODATKOWO:
1 czekolada mleczna (100 g)
50 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik Snickers

  • 1. * zamiast ciastek maślanych można użyć ciastek Hitów czekoladowych - wtedy nie dodajemy już masła
    ** można zmieszać z innymi orzechami

    SPÓD:
    1. Ciastka zmielić w malakserze, zblendować lub bardzo drobno skruszyć np. wałkiem. Masło rozpuścić, wymieszać z okruchami ciastek (powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i lekko ugnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
    MASA SEROWA:
    2. Masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać śmietankę i leciutko podgrzać (żeby masa zrobiła sie rzadsza). Odstawić.
    3. Ser zmiksować z cukrem, dodawać po jednym jajku, następnie mąkę i na końcu masę kajmakową ze śmietanką - cały czas miksując.
    4. Całość wylać na spód z ciastek, piec ok 60 min w 180*C, przy czym tak jak przy innych sernikach polecam na spodzie piekarnika położyć blachę wypełnioną do połowy wodą a na środkowej półce blachę z sernikiem (po prostu w piekarniku "gdzieś tam niżej" ma stać naczynie z parującą wodą - bo to para wodna sprawia, że sernik wyjdzie taki kremowy, nie wysuszony, nie urośnie wysoki a więc i nie opadnie).
    WARSTWA ORZECHOWA:
    5. Pod koniec pieczenia sernika przygotować warstwę orzechową: orzeszki lekko pokruszyć (najlepiej w malakserze lub wałkiem) tak, żeby pozostały grube kawałki. Masło, cukier, śmietankę i masę kajmakową podgrzać w rondelku do rozpuszczenia cukru, dodać orzechy, wymieszać. Otworzyć piekarnik, wysunąć sernik, wyłożyć szybko na wierzch przygotowane orzechy i piec jeszcze ok 5 minut, po czym lekko uchylić piekarnik i zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok 15 minut (pod wpływem ciepła warstwa orzechowa ładnie przyklei się do sernika, a dodatkowo sernik odpocznie). Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika.
    6. Śmietankę doprowadzić do wrzenia, dodać czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Polać polewą warstwę orzechową. Całość odstawić do ostudzenia, a następnie włożyć na całą noc do lodówki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Snickers

Dodane przez: joanna30

Snickers

Przepyszne ciasto z orzechami,...

Snickers

Dodane przez: Beatrice1987

Snickers

Pyszny, słodki, z orzechami w karmelu...

Snickers

Dodane przez: madzia230486

Snickers

To ciasto będzie wszystkim smakować

SNICKERS

Dodane przez: pati197799

SNICKERS

ULUBIONE CIASTO MOJEGO SYNA

Snickers

Dodane przez: paulinka11227

SNICKERS

Ciasto jest szczególne, ponieważ...

Snikers

Dodane przez: Klaudyna213

SNICKERS

Słodki przysmak dla łasuchów

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE