Masa serowa:
1 kg sera mielonego z wiaderka
400g gęstej śmietany18%
150g masła extra
6 jajek
cukier waniliowy
1 - 1,5 szklanki cukru – w zależności od smaku sera
2 budynie waniliowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Skórka otarta z jednej pomarańczy
Sernik śmietanowo - pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim foremkę, pokrytą papierem do pieczenia. Wyłożyć konfiturę.
2.Masa serowa: Stopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając mikserem dodawać stopniowo ostudzone masło następnie po łyżce sera, kolejno mąkę zmieszaną z budyniami, skórkę z pomarańczy oraz śmietanę. Na końcu ubite na sztywno białka, delikatnie wmieszać łyżką do masy serowej. Sernik przelać na ciasto. Piec ok. 60 minut w 160 stopniach.
Komentarze