Sernik śmietanowo - pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo puszysty sernik, delikatny i miękki niczym pianka. Więc jeśli ktoś lubi tego typu serniki to koniecznie musi wypróbować ten przepis. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    400g mąki
    100g cukru pudru
    150g zimnego masła
    1 jajko
    3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200g konfitury truskawkowej

    Masa serowa:
    1 kg sera mielonego z wiaderka
    400g gęstej śmietany18%
    150g masła extra
    6 jajek
    cukier waniliowy
    1 - 1,5 szklanki cukru – w zależności od smaku sera
    2 budynie waniliowe
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Skórka otarta z jednej pomarańczy

Sernik śmietanowo - pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim foremkę, pokrytą papierem do pieczenia. Wyłożyć konfiturę.
  • 2. Masa serowa: Stopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając mikserem dodawać stopniowo ostudzone masło następnie po łyżce sera, kolejno mąkę zmieszaną z budyniami, skórkę z pomarańczy oraz śmietanę. Na końcu ubite na sztywno białka, delikatnie wmieszać łyżką do masy serowej. Sernik przelać na ciasto. Piec ok. 60 minut w 160 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy