Sernik śmietankowy z truskawkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód:
Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z masłem i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy.
masa serowa:
Żółtka oddzielany od białek.
Masło ucieramy z cukrem, dodajmy budyń i żółtka, następnie ser. Miksujemy tylko do połączenia składników aby nie napowietrzyć masy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc.
truskawkowa pianka:
Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, studzimy.
Truskawki miksujemy i mieszamy dokładnie z galaretką.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem truskawki z galaretką. Smacznego!
Porady
Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.
Komentarze