Sernik Śliwka w Czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Znowu wzięło mnie na sernik,miało już nie być rozpusty,ale urodziny męża to nie byle jaka okazja ;-)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 24 cm

    Spód:

    200 g ulubionych herbatników lub ciastek typu markizy
    2-3 łyżki masła lub margaryny
    2 łyżeczki miodu

    Masa Serowa:

    1 kg twarogu może być z wiaderka
    200 ml śmietany 18 %
    50 ml mleka
    120 g masła lub margaryny
    5 jajek L
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 szkl. drobnego cukru
    2 budynie waniliowe
    150 g śliwki suszonej

    Polewa Czekoladowa:

    200 ml śmietanki 30 %
    6 g żelatyny
    100 g gorzkiej czekolady
    50 g białej czekolady
    2 łyżki kakao
    100 g suszonej śliwki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik śliwka w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik Śliwka w Czekoladzie. 1. Śliwki suszone dzień przed zalać w słoiczku alkoholem,tak aby były zakryte i odstawić na noc(moje moczyły się znacznie dłużej,lubię też mieć zawsze skórkę kandyzowaną,bo nigdy nie wiadomo kiedy się przyda).
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,boki posmarować masłem i wysypać bułką tartą,ciasteczka wrzucić do blendera,zmielić na piasek,masło i miód rozpuścić w mikrofali razem,wymieszać i wlać do ciasteczek,zamieszać do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku,całość wysypać na dno tortownicy
  • Sernik. 2. i uklepać palcami.
    Śliwki wyjąć z alkoholu,odsączyć na sitku i drobno pokroić,rozsypać na spód ciasteczkowy.
  • Sernik . 3. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę,cały czas miksując wrzucać po jednym żółtku,wlać kwaśną śmietanę z mlekiem i zmiksować do połączenia,następnie dodawać po jednej łyżce twarogu,wlać ekstrakt z wanilii,wsypać przesiany przez sitko proszek budyniowy i wszystko krótko zmiksować tylko do połączenia,żeby za bardzo nie napowietrzać masy serowej.
    Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno,wrzucić sztywną pianę do masy serowej,
  • Sernik. 4. delikatnie wymieszać drewnianą łyżką,tak przygotowaną masę serową wylewamy na spód ze śliwkami.
  • Sernik 5. Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160-170 C,na dół piekarnika dobrze jest położyć folię aluminiową,na którą stawiamy rondelek z wodą i tak pieczemy sernik przez 1 godz.i 15 min.
    Sernik po upieczeniu pozostawiamy w uchylonym piekarniku przez ok.30 min.
    Na wystudzony sernik,na wierzch układam odsączone z alkoholu i drobno pokrojone suszone śliwki(lub można śliwki wymieszać z polewą i wylać na sernik).
  • Sernik. 6. Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić na 10 min.do napęcznienia.
    Śmietankę wlać do rondelka,wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę,wsypać kakao,
  • Sernik. 7. cukier i gotować na małym ogniu do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników,zdjąć z ognia i wrzucić żelatynę,
    energicznie wymieszać i pozostawić do lekkiego przestygnięcia,gdy polewa zaczyna ściągać polać wierzch sernika
    i wstawić do lodówki.

Porady

Układanie śliwek na wierzchu sernika można pominąć,można je wrzucić od razu do polewy i polać wierzch sernika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować