Sernik składany-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka. Dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec około 30-45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu podzielić na dwa placki.
Sernik I:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając ser oraz po jednym żółtku. Ubić pianę z białek i dodać do sera. Dodać proszek budyniowy i lekko wymieszać. Piec około 60 minut.
Sernik II:
Przygotować tak samo jak sernik I, tylko po dodaniu budyniu, dodać jeszcze kakao.
Masa orzechowa:
Orzechy drobno zemleć, a następnie sparzyć w mleku.
Jajka z cukrem ubić na parze na pulchną masę. Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo ubite jajka i przestudzone orzechy, ucierać.
Złożenie ciasta:
1/2 cista orzechowego, 1/3 części masy, sernik biały, 1/3 masy, sernik z kakao, pozostała część masy, pozostałe ciasto orzechowe, galaretka cytrynowa.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest schłodzone, idealne na niedzielne spotkania do popołudniowej kawy.
Komentarze