Sernik sezamowo - cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dodanie sezamu i cytryny do sernika okazało się doskonałym pomysłem, gdyż całość idealnie się komponuje a jego smak nie jest standardowy :) Sernik jest lekki, delikatny, słodki z wyczuwalnym smakiem i sezamu i cytryny, doskonały do popołudniowej kawki czy na spotkanie w gronie rodziny :)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

    SPÓD CIASTECZKOWY
    300 g herbatników maślanych
    20 g sezamu
    80 g masła

    SER
    1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
    4 jajka
    230 g śmietanki 30%
    150 g cukru
    16 g cukru waniliowego
    40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
    100 g sezamu
    4 łyżki soku z cytryny (20g) – z połówki cytryny
    10 g otartej skórki z cytryny – z 1 małej

    POLEWA
    2 g masła ( mała łyżeczka)
    30 g cukru
    20 g sezamu
    100 g śmietanki 30 %
    11 g otartej skórki z cytryny – z 1 średniej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik sezamowo - cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD CIASTECZKOWY: Masło rozpuszczamy. Ciasteczka razem z sezamem dokładnie rozkruszamy na pyłek w blenderze kielichowym. Do ciasteczek wlewamy masło i mieszamy. Gotowe wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie ugniatamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
  • 2. SER: Sezam prażymy wcześniej na suchej patelni, pozostawiamy do przestygnięcia. Do miski robota planetarnego dajemy twaróg, cukry, budyń, wiórki, sok oraz skórkę z cytryny, sezam. Mieszamy chwilę aż składniki się połączą (max.na 2 poziomie).
  • 3. Następnie stopniowo wlewamy śmietankę oraz stopniowo po jednym jajku i również mieszamy chwilkę, tylko do połączenia składników, tak by za bardzo nie napowietrzać sernika.
  • 4. Gotowy sernik wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C około 60-70 minut (bez termoobiegu). Po tym czasie studzimy go przy lekko uchylonym piekarniku około 2 godziny.
  • 5. POLEWA: Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier, smażymy mieszając aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje.
  • 6. Następnie cały czas mieszając wlewamy śmietankę i smażymy do momentu aż powstanie jednolita polewa (cały czas mieszamy).
  • 7. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz sezam, mieszamy. Gotową polewą smarujemy wierzch wystudzonego sernika.
  • 8. Gotowy sernik chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Sezam Śmietana Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować