Sernik rumowy z brzoskwiniami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepyszny sernik z brzoskwiniami o smaku rumowym nadaje się na róznego rodzaju przyjęcia rodzinne, weselne . i komunijne

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 czubata szklanka mąki pszennej
    1/2 kostki masła
    5 łyżek cukru
    1 żółtko
    1 łyżka kwaśnej śmietany

    Masa:
    1 kg mielonego twarogu
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    5 łyżek rumu
    1 opakowanie duże budyniu waniliowego lub śmietankowego
    puszka brzoskwiń

    karmel:
    12 dag orzechów włoskich
    12 dag cukru.

Sernik rumowy z brzoskwiniami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik rumowy z brzoskwiniami i orzechami 1. Zagnieść składniki na ciasto. Tortownicę wyłóż pergaminem. Dno i boki wylep ciastem. Oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z serem i resztą składników masy. Dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj w masę.
  • Sernik rumowy z brzoskwiniami i orzechami 2. Na spód wyłóż brzoskwinie i masę z sera. Piecz godzinę w temperaturze 180 stopni. Wystudż.
  • 3. Posypka: karmel: cukier stop na karmel wymieszaj z orzechami i rozsmaruj na pergaminie . Kiedy masa trochę zastygnie drobno posiekaj ją i posyp wierzch sernika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy