Sernik rumowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Ulubione ciasto mojego męża. W wersji dla dzieci rodzynki moczymy w 1/3 szklanki soku pomarańczowego wymieszanego z kilkoma kroplami olejku rumowego.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • - 1/2 kg półtłustego twarogu,
    - szklanka cukru,
    - 5 jajek,
    - 10 dag masła,
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 5 dag rodzynek,
    - łyżka skórki startej z pomarańczy,
    - sok z 1/2 pomarańczy,
    - kieliszek rumu,
    - olejek rumowy do ciast,
    - opakowanie budyniu waniliowego,
    - masło i bułka tarta do formy.

Sernik rumowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zmiel trzy razy. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj po 1 żółtku i po łyżce zmielonego twarogu aż do wyczerpania składników.
    Dodaj kilka kropli aromatu rumowego.
  • 2. Rodzynki opłucz, osącz, zalej rumem i namaczaj przez ok.15 minut.
    Osącz, wymieszaj ze skórką pomarańczową, proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym.
  • 3. Białka ubij na sztywną pianę. Do masy serowej dodaj sok z pomarańczy i
    pianę z białek. Dodaj obtoczone bakalie i delikatnie wymieszaj.
  • 4. Ciasto wylej do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy,
    piecz 60-70 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
    Po upieczeniu, sernik pozostaw w zamkniętym piekarniku na około 10 minut
    by nie opadł.

Porady

Sernik można polać stopioną, gorzką czekoladą, lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy