Sernik różowa księżniczka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Miała być smerfetka, ale w sklepie nie było niebieskich galaretek ;). Musiałam wykorzystać ser który leżał w lodówce. Wyszedł wspaniały orzeźwiający cytrynowo-arbuzowy serniczek w sam raz na upalne dni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 25 dag okrągłych biszkoptów
    1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
    1 szklanka cukru pudru
    15 dag masła
    1/2 L śmietany tortowej 36%
    fix do śmietany
    3 galaretki arbuzowe
    1 cytrynowa galaretka

    Blaszka 25 x 25 cm

Sernik różowa księżniczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1/3 szklanki cukru miksujemy z 5 dag masła na puszystą masę. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody, studzimy. Do masy maślanej dodajemy 350 g sera, dokładnie miksujemy, wlewamy galaretkę miksujemy chwilkę. Masę serową wkładamy na chwilę do lodówki by lekko stężała, małą kwadratową blaszkę wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy biszkopty i wylewamy na nie masę serową. Wkładamy do lodówki by stężała.
  • 2. Pozostałe masło miksujemy z pozostałym cukrem, dodajemy ser miksujemy. Galaretki arbuzowe wcześniej rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, studzimy. wlewamy je do masy serowej miksujemy. Śmietanę ubijamy z fixem, dodajemy do masy serowej delikatnie mieszamy i wylewamy na stężałą warstwę cytrynową. Wstawiamy sernik do lodówki na kilka godzin by masa dobrze stężała.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy