Sernik rosa

2 (1 ocen)

  • 60 min

najlepszy drugiego dnia

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    2 szklanki mąki
    0,5 kostki masła
    2 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżeczkę smalcu (można pominąć)
    3 łyżki śmietany
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Masa serowa:
    1kg sera
    1 duży budyń (lub dwa małe)
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    0,5 szklanki oleju
    ¾ szklanki cukru
    2 całe jajka
    4 żółtka
    Pianka:
    6 białek
    ¾ szklanki cukru

Sernik rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw robię kruche ciasto. Mąkę mieszam z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaję masło, smalec i siekam. Wbijam żółtka i dodaję śmietanę. Dokładnie zagniatam. Ciastem wylepiam blaszkę o wymiarach ok. 40 x 25 cm.
    Jajka, żółtka i cukier miksuję na jasną masę. Dodaje kolejno ser, cukier waniliowy, budyń mleko, olej i miksuję. Masę serową wylewam na wylepioną ciastem blaszkę. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 40 minut.
    Białka ubijam na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Po 40 minutach wyciągam sernik i nakładam pianę. Piekę jeszcze ok. 13 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy