Sernik pyszny z masą orzechową

  • wyświetlono: 770 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Jego nazwa mówi wszystko co można o nim powiedzieć. Polecam go na różnego rodzaju przyjęcia, goście będą zachwyceni.

Składniki

Ciasto ciemne:
- 6 jajek
- 15 dag cukru kryształu
- 15 dag mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka roztopionego masła lub oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ser:
- 1kg sera (można też dać 1,20 kg bez zmieniania proporcji pozostałych składników)
- 30 dag cukru pudru
- 8 jajek
- 1 margaryna
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki kaszy manny.

Ciasto orzechowe:
- 15 dag orzechów
- 4 białka
- 5 łyżek cukru kryształu.

Krem:
- 1/2 litr mleka
- 2 żółtka (ja daje 4 bo tyle zostaje od ciasta orzechowego)
- 6 łyżek cukru kryształu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 margaryna (ja do mas zawsze daje 'margaryna palma z murzynkiem' wydaje mi się najlepsza)
- do dekoracji np. czekolada starta na tarce, pokrojone orzechy, czarne cukierki do posypania.

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik pyszny z masą orzechową

  • 1. Ser zmielić w maszynce. Wszystkie składniki na ser (oprócz białek) należy dokładnie utrzeć ze sobą. Białka ubić na sztywną piane i dodać do sera. Delikatnie wymieszać.
  • 2. Następnie zrobić ciasto ciemne. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać małymi porcjami cukier i ubić. Dodać pojedynczo żółtka, olej nadal ubijać. Na końcu dodać suche składniki dokładnie ze sobą połączone i wymieszać ciasto.
    Ciasto ciemne wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie na ciasto ciemne wykładać wcześniej przygotowany ser. Delikatnie wykładać ser najlepiej łyżką małymi porcjami. Wtedy tworzą się fale w cieście. Widać na zdjęciu.
  • 3. Na końcu należy zrobić ciasto orzechowe. Ubić białka, dodać cukier. Ubić. Dodać zmielone orzechy, wymieszać. Wylać na ciasto w patelni.
    Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w 180 st C.
  • 4. Z mleka odlać 1/3 cześć i dokładnie w niej wymieszać żółtka, cukry i mąki. Pozostałą cześć mleka zagotować, gdy mleko będzie się podnosić dolać to mleko z wymieszanymi składnikami. Ciągle mieszać aby się nie przypaliło gdy zgęstnieje wynieść w chodne miejsce aby przygotowany budyń ostygł.
    Margarynę utrzeć, dodawać porcjami przestygnięty budyń. Dokładnie zmiksować.
  • 5. Kiedy ciasto się upiekło i wystygło wykładamy przygotowany krem. Równo rozsmarowujemy. Posypujemy czekoladą, orzechami, cukierkami. Co kto lubi. Ja proponuję dać ciemną posypkę, wtedy ciasto wygląda elegancko.

Porady

Jeśli ktoś chce można do kremu dodać troszkę wódki (2 łyżki), wtedy krem jest jeszcze lepszy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesernikpyszny sernik

Komentarze

Podobne przepisy

Ule orzechowe z masą krówkową

Dodane przez: alaaa

Ule orzechowe z masą krówkową

Ule orzechowe, obowiązkowo muszą...

Piernik

Dodane przez: Mniam1

Piernik staropolski z masą orzechową

Tradycyjny piernik staropolski...

Sernik z masą  krówkową

Dodane przez: tamara_22

Sernik z masą krówkową

Sernik pyszny...Znika szybko....

Sernik gotowany na cieście orzechowym z masą krówkową

Dodane przez: juchab

Sernik gotowany na cieście orzechowym z masą...

Jestem na etapie łuskania orzechów:)))...

Tort orzechowy z masą kawową

Dodane przez: AnetaJ

Tort orzechowy z masą kawową

Pyszny tort na bazie biszkoptu...

Sernik z truskawkową masą

Dodane przez: ewuśka

Sernik z truskawkową masą

Pyszne połączenie truskawek i sera.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE