Sernik puszysty bez tłuszczu

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Pierwszy raz upiekłam sernik bez dodawania do sera tłuszczu. Sernik wyszedł puszysty i lekko wilgotny.

  • 60 min

Składniki:

  • Masa serowa:
    Forma 24x36 cm
    1 wiaderko sera 1 kg
    1,5 szklanki cukru pudru
    4 żółtka
    8 białek
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki kaszy manny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej,
    ½ szklanki cukru pudru,
    4 żółtka,
    ½ kostki dowolnej margaryny ,
    2 łyżki kwaśnej śmietany,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1/2 cukru waniliowego,
    Tłuszcz do smarowania formy i bułka tarta.
    1 szklanka powideł śliwkowych
    1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej lub 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik puszysty bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie masy serowej:
    Żółtka utrzeć z cukrem następnie dodawać porcjami ser. Po wyrobieniu robotem masy serowej dodać cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę – wymieszać składniki. Białka ubić na sztywno, dodać do sera i bardzo delikatnie wymieszać.
    Zagnieść wszystkie składniki, schłodzić w lodówce około ½ godziny. Blachę posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę i posmarować powidłami śliwkowymi. Wylać ser.Piec około 1 godziny w temperaturze około 170 stopni.
    Po wystudzeniu udekorować polewą czekoladową..

Porady

Zamiast polewy czekoladowej można sernik posypać grubo cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować