Sernik puszysty

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Puszysta masa rozpływa się w ustach.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 szkl. mąki tortowej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    1/2 szkl. cukru
    1/2 kostki margaryny ( 125 g )
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa
    1 kg sera 3 razy zmielonego
    8 jajek
    2 szkl. śmietanki kremówki
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 szkl. cukru pudru
    2 budynie śmietankowe

Sernik puszysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik puszysty 1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Mąkę tortową z ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę o temp. pokojowej ucieramy z cukrem na krem , następnie dodajemy jajka, i po łyżce mąkę z dodatkami. Gotowe ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 28x40 .
    Piec ok. 20 minut w temp. 160 C.
    Masy serowej wychodzi bardzo dużo , dlatego polecam dużą blachę.
    Ser ucieramy z cukrem pudrem , dodając po 1 żółtku , a następnie 1 łyżce - budyń oraz cukier waniliowy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę i dalej ubijając dodajemy cukier. Pianę delikatnie łączymy z masą serową.
    Śmietanę kremówke wyjmujemy schłodzoną z lodówki i ubijamy na sztywną masę i łączymy z serem.
    Tak przygotowane ciasto wykładamy na wczesniej upieczony blat i pieczemy w temp. 160 C ok. 1,5 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy