Sernik puszysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę tortową z ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę o temp. pokojowej ucieramy z cukrem na krem , następnie dodajemy jajka, i po łyżce mąkę z dodatkami. Gotowe ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 28x40 .
Piec ok. 20 minut w temp. 160 C.
Masy serowej wychodzi bardzo dużo , dlatego polecam dużą blachę.
Ser ucieramy z cukrem pudrem , dodając po 1 żółtku , a następnie 1 łyżce - budyń oraz cukier waniliowy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę i dalej ubijając dodajemy cukier. Pianę delikatnie łączymy z masą serową.
Śmietanę kremówke wyjmujemy schłodzoną z lodówki i ubijamy na sztywną masę i łączymy z serem.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na wczesniej upieczony blat i pieczemy w temp. 160 C ok. 1,5 godziny.
Komentarze