Sernik potrójnie waniliowy

4.5 (162 ocen)

  • 15 min

maksymalnie waniliowy

  • 15 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 23 cm:

    Spód:

    100 g ciemnych herbatników,
    40 g miękkiego masła,
    1 łyżka kakao

    Warstwa serowa:

    900 g sera mielonego wiaderkowego,
    1 szklanka cukru,
    4 duże jajka,
    2 budynie waniliowe (po 40 g) bez cukru,
    1 łyżka ekstraktu waniliowego,
    1/2 szklanki śmietanki słodkiej 12%,
    1 laska wanilii - wyskrobać ziarenka i dodać je do masy serowej

    Warstwa śmietanowa:

    500 ml śmietanki 36%,
    2-3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik potrójnie waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W blenderze zmiksować herbatniki z masłem i kakao. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać zmiksowane herbatniki, dobrze "uklepać" i wstawić do lodówki.
  • 2. Składniki na warstwę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie zmieszać mikserem - nie ubijając zbyt długo by nie napowietrzać masy. Przelać na spód. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok. 1,5 h (jeśli środek jest ścięty tzn. że sernik jest upieczony). Studzić przez ok. pół godziny w uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić. Wstawić na noc do lodówki.
  • 3. Warstwa śmietanowa: zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Śmietankę wyłożyć na schłodzony sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować