100 g ciemnych herbatników,
40 g miękkiego masła,
1 łyżka kakao
Warstwa serowa:
900 g sera mielonego wiaderkowego,
1 szklanka cukru,
4 duże jajka,
2 budynie waniliowe (po 40 g) bez cukru,
1 łyżka ekstraktu waniliowego,
1/2 szklanki śmietanki słodkiej 12%,
1 laska wanilii - wyskrobać ziarenka i dodać je do masy serowej
Sernik potrójnie waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W blenderze zmiksować herbatniki z masłem i kakao. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać zmiksowane herbatniki, dobrze "uklepać" i wstawić do lodówki.
2.Składniki na warstwę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie zmieszać mikserem - nie ubijając zbyt długo by nie napowietrzać masy. Przelać na spód. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok. 1,5 h (jeśli środek jest ścięty tzn. że sernik jest upieczony). Studzić przez ok. pół godziny w uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić. Wstawić na noc do lodówki.
3.Warstwa śmietanowa: zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Śmietankę wyłożyć na schłodzony sernik.
Komentarze