Prosty, delikatny i taki rozpływający się w ustach serniczek z czerwonymi porzeczkami. Sernik jest bez ciasta i z mniejszą ilością cukru i tłuszczu, ale w niczym to nie przeszkadza. Zresztą sami się przekonajcie, zapraszam:)
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
300 g porzeczek czerwonych
2 jajka
60 g masła
65 g ksylitolu
65 g erytrolu
500 g serka z wiaderka na sernik
50 g mąki+1 łyżeczka
Frużelina:
150 g porzeczek czerwonych
10 g mąki ziemniaczanej
20 g erytrolu
Sernik porzeczkowy jak pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Porzeczki umyć, osuszyć i pozbawić gałązek. 200 g przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować, następnie przetrzeć przez sito.
Masło roztopić i ostudzić, Do miski wbić jajka, dodać oba rodzaje „cukru” i utrzeć na jasną masę. Partiami dodawać ser i dokładnie mieszać po każdej łyżce.
2.Wlać masło oraz mus z porzeczek,zmiskować. Na koniec dodać mąkę i po raz ostatni wymieszać mikserem. Do małej miseczki przesypać porzeczki w całości, dodać łyżeczkę mąki i ostrożnie wymieszać. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać silikonową łyżkę.
3.Tortownicę o średnicy 16cm wyłożyć papierem do pieczenia, od spodu ( na zewnątrz) zabezpieczyć folią aluminiową i wlać masę serową. Tortownicę wstawić do większej formy wypełnionej do 1/3 wysokości ciepłą wodą, sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Piekarnik nagrzać do 160 st i wstawić sernik. Piec około godziny, następnie zostawić do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach. Gdy to nastąpi włożyć do lodówki na całą noc.
4.Frużelina:
Porzeczki umyć, osuszyć i pozbawić gałązek. Przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki wody oraz erytrol i na małym ogniu zagotować. W międzyczasie mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać do zagotowanych owoców dokładnie wymieszać i dusić jeszcze 1 minute stale mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić. Sernik uwolnić z obręczy i polać frużeliną, wstawić do lodówki na jeszcze godzine i podawać, smacznego!
Komentarze