Sernik porzeczkowy jak pianka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prosty, delikatny i taki rozpływający się w ustach serniczek z czerwonymi porzeczkami. Sernik jest bez ciasta i z mniejszą ilością cukru i tłuszczu, ale w niczym to nie przeszkadza. Zresztą sami się przekonajcie, zapraszam:)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g porzeczek czerwonych
    2 jajka
    60 g masła
    65 g ksylitolu
    65 g erytrolu
    500 g serka z wiaderka na sernik
    50 g mąki+1 łyżeczka
    Frużelina:
    150 g porzeczek czerwonych
    10 g mąki ziemniaczanej
    20 g erytrolu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik porzeczkowy jak pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ser 1. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
    Porzeczki umyć, osuszyć i pozbawić gałązek. 200 g przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować, następnie przetrzeć przez sito.
    Masło roztopić i ostudzić, Do miski wbić jajka, dodać oba rodzaje „cukru” i utrzeć na jasną masę. Partiami dodawać ser i dokładnie mieszać po każdej łyżce.
  • mus 2. Wlać masło oraz mus z porzeczek,zmiskować. Na koniec dodać mąkę i po raz ostatni wymieszać mikserem. Do małej miseczki przesypać porzeczki w całości, dodać łyżeczkę mąki i ostrożnie wymieszać. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać silikonową łyżkę.
  • kąpiel wodna 3. Tortownicę o średnicy 16cm wyłożyć papierem do pieczenia, od spodu ( na zewnątrz) zabezpieczyć folią aluminiową i wlać masę serową. Tortownicę wstawić do większej formy wypełnionej do 1/3 wysokości ciepłą wodą, sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Piekarnik nagrzać do 160 st i wstawić sernik. Piec około godziny, następnie zostawić do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach. Gdy to nastąpi włożyć do lodówki na całą noc.
  • 4. Frużelina:
    Porzeczki umyć, osuszyć i pozbawić gałązek. Przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki wody oraz erytrol i na małym ogniu zagotować. W międzyczasie mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać do zagotowanych owoców dokładnie wymieszać i dusić jeszcze 1 minute stale mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić. Sernik uwolnić z obręczy i polać frużeliną, wstawić do lodówki na jeszcze godzine i podawać, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować