sernik POMARAŃCZOWY na orzechowym spodzie, z korzenno-pomarańczową konfiturą i bezą

  • wyświetlono: 279 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sernik jest pyszny, wilgotny, ciężki z pysznym pomarańczowym aromatem, delikatną i bardzo chrupiącą bezą. Idealnie prezentuje się na stole! Będzie wspaniałym dopełnieniem każdej uroczystości!

SłodkiZapachMalin
  • 12 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Przepis na blaszkę o wymiarach 23×23 cm

SPÓD
100g herbatników maślanych
50g orzechów włoskich
50g masła

SERNIK
750g sera trzykrotnie zmielonego
200g masła
100g cukru
4 jajka
20g kandyzowanej skórki z pomarańczy
60g mąki ziemniaczanej (ok. 2łyżki)

BEZA
3 białka
150g cukru
1 łyżeczka octu jabłkowego

+ 200g konfitury pomarańczowej z goździkami i anyżem

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

sernik POMARAŃCZOWY na orzechowym spodzie, z korzenno-pomarańczową konfiturą i bezą

  • 1. SPÓD herbatniki i orzechy włoskie wkładamy do blendera i rozdrabniamy. Masło roztapiamy, dodajemy do rozdrobnionych herbatników i orzechów, dokładnie mieszamy – powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Wykładamy na spód formy, równo rozkładając i dociskając dłonią. Odstawiamy.
  • 2. SERNIK masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo po 1 jajku – stale ucierając. Do tak przygotowanej masy, dodajemy porcjami ser i mieszamy do uzyskania gładkiej masy serowej. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy przeciśniętą przez praskę (aby była drobniejsza) i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Gotowy sernik wylewamy na orzechowy spód, wyrównujemy łyżką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy: pierwsze 15 minut w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół, kolejne 60 minut w temperaturze 150 stopni funkcja grzania góra/dół. Pod koniec czasu pieczenia sernika przygotowujmy bezę.
  • 3. BEZA białka ubijamy na wysokich obrotach miksera do momentu, aż nasza piana będzie plastyczna – czyli nie rzadka, ale też nie super sztywna. Jeśli podczas wyjęcia rózgi z piany tworzy nam się taki opadający języczek, a piana jeszcze nie jest sztywna – jest to IDEALNY moment by dodać cukier. Cukier dodajemy partiami – po ok. 2 łyżki – stale ubijając. Każdą dodaną porcję cukru ubijamy ok. 2-3 minut, aby dobrze się rozpuścił. Gdy zużyjemy cały cukier, nasza piana będzie piękna, sztywna i szkliście błyszcząca. Na sam koniec ubijania dodajemy ocet jabłkowy. Ubijamy jeszcze przez moment do połączenia składników. Gdy nasza piana jest gotowa, powinna być idealnie sztywna i pięknie błyszcząca. SERNIK wyjmujemy z piekarnika na blat, a piekarnik przestawiamy na 100 stopni funkcja grzania termoobieg. Na sernik wykładamy konfiturę pomarańczową – delikatnie rozsmarowujemy ją łyżką na całej powierzchni sernika, na konfiturę wyciskamy bezy – przy użyciu ozdobnej tylki i rękawa cukierniczego. Tak przygotowany sernik wkładamy ponownie do piekarnika i suszymy bezę przez 70 minut. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia! Gdy będzie zimny sprawnym ruchem wyjmujemy go z blaszki i podajemy na paterze bądź ozdobnym talerzu

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikorzechyWielkanockomuniaboże narodzenieimprezachrzcinyuroczystość rodzinnakonfitura z pomarańczysernik pomarańczowysernik z beząwyjątkowa okazja
 

Komentarze

Podobne przepisy

sernik pomarańczowy

Dodane przez: agarybak76

Sernik pomarańczowy

Idealny na świąteczny stół, ale...

Sernik z różą i skórką pomarańczową

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Sernik z różą i skórką pomarańczową

Zawsze bałam się piec serniki,...

sernik  z zurawiną

Dodane przez: Bożena Z.

Pomarańczowy sernik z żurawiną

smaczny pulchny sernik o pomaranczowym...

Sernik dyniowo-pomarańczowy na zimno

Dodane przez: anjaa

Sernik dyniowo-pomarańczowy na zimno

Dynia kusi nie tylko swoim smakiem,...

Ssernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami, na spodzie orzechowym

Dodane przez: fiveoclock

Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami,...

Czerwiec to najlepszy okres na...

Orzechowy sernik na kakaowym spodzie polany białą czekoladą z kardamonem

Dodane przez: JustKuchcik

Orzechowy sernik na kakaowym spodzie polany...

Ciasto rozpływa się w ustach –...