Bardzo delikatny sernik na kruchym spodzie oraz z super dodatkiem czyli dodatek pomarańczowy w postaci skórki i soku. No i oczywiście polewa - cała pomarańczowa.
50 min
Składniki:
Forma:20x25 cm
Masa serowa:
55 dag sera tłustego(ja kupiłam na bazarku i 3 razy zmieliłam),
¾ szklanki cukru pudru,
Skórka otarta z 1 pomarańczy
Sok z połówki 1 pomarańczy
Budyń śmietankowy,
5 dużych żółtek,
20 dag miękkiego masła
7 białek
Szczypta soli
3 łyżki dżemu pomarańczowego
Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki cukru pudru,
1 cukier waniliowy
2 żółtka,
½ kostki dowolnej margaryny(u mnie margaryna Kasia)
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Papier do pieczenia
Składniki polewy:
½ l gęstego soku pomarańczowego(u mnie Leon)
1 galaretka pomarańczowa
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki cukru
Sernik pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Żółtka utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodać budyń, oraz partiami ser, ucierać aż składniki się połączą. Następnie dodać otartą skórkę z pomarańczy i sok, wymieszać. Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do sera. Delikatnie wymieszać.
Posiekać wszystkie składniki na ciasto, następnie szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce około ½ godziny.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć dno formy i boki, posmarować spód dżemem pomarańczowym. Wylać masę serową, wyrównać. Piec około 1 godziny w temperaturze około 170 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić w wyłączonym piekarniku. Gdy ciasto wystygnie wyjąć z blachy.
Na soku z cukrem ugotować budyń, wsypać galaretkę, wymieszać, wylać na wystudzone ciasto, schłodzić.
Porady
1. do sera można dodać kilka kropli olejku pomarańczowego.
Komentarze