Sernik pomarańczowy

0 (0 ocen)

Sernik zrobiłam na święta i nie będę ukrywać ,że jako pierwszy zniknął ze stołu.Jest kremowy,mokry i rozpływający się w ustach.

Składniki:

  • Na spód:
    1 paczka ciastek digestive
    50 ml masła
    Ciastka kruszymy (tłuczkiem do mięsa lub co osobiście preferuję – ręcznie). Dodajemy roztopione masło i dobrze mieszamy. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i wykładamy jej dno papierem do pieczenia. Na spód tortownicy wykładamy masę ciasteczkową, dobrze ugniatając. Pieczemy ok 8- 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 C.
    Masa serowa:
    3-4 pomarańcze
    500 g twarogu półtłustego (najlepiej zmielonego)
    400 g serka waniliowego (u mnie Danio)
    175 g cukru
    4 jajka
    Składniki na polewę:
    tabliczka gorzkiej czekolady
    50 – 100 ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Sernik pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miksujemy sery na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem (najpierw ubijam białko, dodaje cukier, a następnie żółtka). Ubite jajka dodać do serów, dokładnie mieszamy.
  • 2. Pomarańcze ścieramy na tarce lub w blenderze (aby otrzymać sok z cząstkami owoców), dodać do masy i mieszamy. Całość przelewamy na ciasteczkowy spód.
  • 3. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 C. Studzimy w piekarniku (tzn. po upieczeniu można zostawić go w cieple przez ok. 40 min, później uchylamy drzwiczki piekarnika).
  • 4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę i mieszamy (dodajemy taką ilość, aby uzyskać pożądaną konsystencję).Kiedy sernik całkowicie ostygnie dekorujemy go kandyzowanymi plasterkami pomarańczy oraz polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować