Sernik zrobiłam na święta i nie będę ukrywać ,że jako pierwszy zniknął ze stołu.Jest kremowy,mokry i rozpływający się w ustach.
Składniki:
Na spód:
1 paczka ciastek digestive
50 ml masła
Ciastka kruszymy (tłuczkiem do mięsa lub co osobiście preferuję – ręcznie). Dodajemy roztopione masło i dobrze mieszamy. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i wykładamy jej dno papierem do pieczenia. Na spód tortownicy wykładamy masę ciasteczkową, dobrze ugniatając. Pieczemy ok 8- 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 C.
Masa serowa:
3-4 pomarańcze
500 g twarogu półtłustego (najlepiej zmielonego)
400 g serka waniliowego (u mnie Danio)
175 g cukru
4 jajka
Składniki na polewę:
tabliczka gorzkiej czekolady
50 – 100 ml śmietany kremówki
Sernik pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miksujemy sery na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem (najpierw ubijam białko, dodaje cukier, a następnie żółtka). Ubite jajka dodać do serów, dokładnie mieszamy.
2.Pomarańcze ścieramy na tarce lub w blenderze (aby otrzymać sok z cząstkami owoców), dodać do masy i mieszamy. Całość przelewamy na ciasteczkowy spód.
3.Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 C. Studzimy w piekarniku (tzn. po upieczeniu można zostawić go w cieple przez ok. 40 min, później uchylamy drzwiczki piekarnika).
4.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę i mieszamy (dodajemy taką ilość, aby uzyskać pożądaną konsystencję).Kiedy sernik całkowicie ostygnie dekorujemy go kandyzowanymi plasterkami pomarańczy oraz polewą.
Komentarze