Sernik pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Jest sezon na pomarańcza, polecam na orzeźwienie.:)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Biszkopt:: 1 sztuka
    - jaja: 4 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 0.5 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 szczypta
    - Masa serowa:: 1 sztuka
    - twaróg z wiaderka: 1 kilogram
    - cukier: 30 dekagramów
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - śmietana kremówka 30% z biedronki w pudełeczku: 400 gramów
    - Żelatyna: 50 gramów
    - pomarańcze: 3 sztuki
    - DODATKOWO:: 1 sztuka
    - pomarańcze: 1 kilogram
    - wiórki czekoladowe: 1 sztuka
    - delicje: 2 sztuki

Sernik pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić.Dodać cukier oraz żółtka.Wszystko zmiksować.Następnie dodać przesiane mąki, oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.Wyłożyć na tortownicę.Włożyć do zimnego piekarnika, piec ok 25-30 min.w temp. 180 stopni.

    Twaróg, cukier i cukier waniliowy zmiksować na jednolitą masę.Kremówkę ubić dodać do masy serowej. Pomarańcze umyć, obrać i dokładnie oczyścić.Pokroić w kostę i połączyć z masą.Żelatynę rozpuścić w 2/5 szklanki ciepłej wody,dodać do masy.

    Na przygotowany biszkopt nałożyć 1/2 przygotowanej masy serowej, ułożyć delicje i przykryć pozostałą masą serową.Pomarańcze umyć, obrać, oczyścić i pokroić w kostkę.Ułożyć na serniku.Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyciąnąć sernik z tortownicy i posypać brzegi wiórkami czekoladowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy