Sernik pomarańczowo-kakaowy z żelką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kremowy sernik o dwóch smakach pomarańczy i gorzkiego oraz czarnego kakao. Smaki idealnie ze sobą się komponują, a żelka na wierzchu zarówno zdobi jak i nadaje świeżości i lekkości.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • proporcje na sernik o średnicy 28 cm:

    sernik:
    1,5 kg wiejskiego sera
    10 jaj od szczęśliwych kur
    200 g cukru
    400 g cukru pudru, ilość zależy od kwaśności sera
    30 g jasnej drobnej kaszki orkiszowej
    30 g skrobi kukurydzianej
    10 g cukru z prawdziwą wanilią
    2 ziarenka kardamonu
    skórka otarta z 2 pomarańczy BIO
    30 ml ekstraktu pomarańczowego
    2 łyżki czarnego kakao
    łyżka ciemnego kakao
    200 ml mleka
    szczypta soli
    0,5 łyżeczki cream of tartar

    żelka:
    1 kg pomarańczy BIO
    około 100 g cukru trzcinowego
    łyżka agaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik pomarańczowo-kakaowy z żelką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ser 1. sernik:
    Ser mielimy w maszynce do mięsa na sitku do pasztetu.
    Zmielony ser przekładamy do dzieży robota dodajemy żółtka, cukier puder, skrobię kukurydzianą, kaszkę orkiszową , mleko i cukier waniliowy. Mieszamy końcówką - łopatka najpierw na wolnych obrotach, następnie zwiększamy na średnie. Ucieramy do momentu uzyskania gładkiej masy.

    Białka z solą i cream of tartar ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier ciągle ubijając.

    Sztywną pianę mieszamy z masą serową za pomocą silikonowej łopatki.
  • sernik 2. Masę serową dzielimy na 2 części.
    Do jednej ścieramy skórkę pomarańczową, wlewamy ekstrakt pomarańczowy oraz dodajemy wnętrza z ziaren kardamonu. Mieszamy.
  • sernik 3. Do drugiej części wsypujemy czarne i ciemnie kakao - mieszamy.
  • sernik 4. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i szczelnie owijamy folią aluminiową.
  • sernik 5. Masę wlewamy na przemian raz łyżka wazowa jasnej masy serowej, a raz ciemniej do tortownicy. Użyłam łyżek wazowych o pojemności 80 ml do jasnej masy i 40 ml do ciemnej masy.
    Pieczemy w 150°C przez około 2 godziny w kąpieli wodnej. Studzimy w piecyku przy uchylonych drzwiczkach.
    Ostudzony wyjmujemy na paterę.
  • 6. Ostudzony sernik wkładamy w rant wyłożony folią do rantów.
  • skórka 7. żelka:
    Z pomarańczy ścieramy skórkę.
  • sok 8. Następnie wyciskamy sok z pomarańczy. Powinniśmy otrzymać około 500 ml soku. Sok, otartą skórkę, agar oraz cukier umieszczamy w rondelku. Doprowadzamy do zagotowania. Gorącą żelkę wylewamy na sernik. Odstawiamy do zastygnięcia.
  • sernik 9. Sernik z żelką owocową prezentuje się elegancko, ale można go dodatkowo ozdobić dekoracją np. z kremu maślanego.

Porady

Sekretem dobrego sernika jest dobry ser. Dlatego przygotowując tradycyjne polskie serniki warto wykonywać je z serów pochodzących z niewielkich gospodarstw wiejskich. Ser wykonany z mleka od krów pasących się na pastwiskach zupełnie ma inny ma smak niż ten kupowany w sklepie np. w wiaderku. Sernik powinno piec się długo około 2 godzin w 150°C i kąpieli wodnej dzięki czemu nie będzie pękał i równo się upiecze. Nie opadnie również podczas studzenia. Sernik warto wykończyć żelką owocową na bazie naturalnych owoców z dodatkiem agaru. Do żelek owocowych proponuję stosować agar zamiast żelatyny, gdyż nie topi się w temperaturze pokojowej oraz żelka nie będzie gumowata.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować