Kremowy sernik o dwóch smakach pomarańczy i gorzkiego oraz czarnego kakao. Smaki idealnie ze sobą się komponują, a żelka na wierzchu zarówno zdobi jak i nadaje świeżości i lekkości.
0 (0 ocen)
Porady
Sekretem dobrego sernika jest dobry ser. Dlatego przygotowując tradycyjne polskie serniki warto wykonywać je z serów pochodzących z niewielkich gospodarstw wiejskich. Ser wykonany z mleka od krów pasących się na pastwiskach zupełnie ma inny ma smak niż ten kupowany w sklepie np. w wiaderku. Sernik powinno piec się długo około 2 godzin w 150°C i kąpieli wodnej dzięki czemu nie będzie pękał i równo się upiecze. Nie opadnie również podczas studzenia. Sernik warto wykończyć żelką owocową na bazie naturalnych owoców z dodatkiem agaru. Do żelek owocowych proponuję stosować agar zamiast żelatyny, gdyż nie topi się w temperaturze pokojowej oraz żelka nie będzie gumowata.
Komentarze