Rozpływa się w ustach. W połowie jest przyrządzany na zimno w połowie pieczony stąd ta nazwa.
Składniki:
forma śr. 26 cm:
kruche:
3 żółtka
pół kostki roztopionego masła
100 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
masa serowa:
500 g sera twarogowego lub z wiaderka
opakowanie cukru waniliowego
3 białka
2 opakowania budyniu śmietankowego
kilka kropel zapachu śmietankowego
łyżka miodu lub syropu trzcinowego
dodatkowo:
300 g delicji wiśniowych
2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe
Sernik pół na pół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche:
Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy żółtka, miód, masło, posiekane orzechy. zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę.
Smarujemy pędzelkiem odrobiną białka lekko posypujemy mąką, aby nie zrobił się zakalec.
2.Białka ubijamy na puch. Dodajemy ser i budynie cały czas ubijając na niskich obrotach. Słodzimy cukrem i miodem. Wkrapiamy zapach. Wylewamy na ciasto. Pieczemy ok godziny w 170 stopniach.
3.Gdy ciasto całkowicie ostygnie. Układamy delicje , zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy całą noc.
Komentarze