Sernik pół na pół

0 (0 ocen)

Rozpływa się w ustach. W połowie jest przyrządzany na zimno w połowie pieczony stąd ta nazwa.

Składniki:

  • forma śr. 26 cm:
    kruche:
    3 żółtka
    pół kostki roztopionego masła
    100 g orzechów włoskich
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 szklanki mąki
    masa serowa:
    500 g sera twarogowego lub z wiaderka
    opakowanie cukru waniliowego
    3 białka
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    kilka kropel zapachu śmietankowego
    łyżka miodu lub syropu trzcinowego
    dodatkowo:
    300 g delicji wiśniowych
    2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe



Sernik pół na pół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy żółtka, miód, masło, posiekane orzechy. zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę.
    Smarujemy pędzelkiem odrobiną białka lekko posypujemy mąką, aby nie zrobił się zakalec.
  • 2. Białka ubijamy na puch. Dodajemy ser i budynie cały czas ubijając na niskich obrotach. Słodzimy cukrem i miodem. Wkrapiamy zapach. Wylewamy na ciasto. Pieczemy ok godziny w 170 stopniach.
  • 3. Gdy ciasto całkowicie ostygnie. Układamy delicje , zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy