Sernik po żydowsku

4.48 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest łatwy do zrobienia i wszystkim smakuje.

Składniki:

  • Spód: 2-3 szkl. pokruszonych wafli
    ● 3/4 kostki masła
    Masa serowa:
    ● 70 dag półtłustego twarogu
    ● 4 jajka
    ● 1 i 1/3 szkl. cukru
    ● 2 łyżeczki soku z cytryny
    ● kilka kropel olejku waniliowego
    Polewa: 2 szkl. śmietany (18% lub 30%)
    ● 2 łyżeczki soku z cytryny
    ● 2 łyżeczki olejku cytrynowego
    ● 8 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: wafle mieszamy z roztopionym masłem, wkładamy do tortownicy o śr. 26 cm. Schładzamy 30 minut.
  • 2. Masa: składniki miksujemy, wlewamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut w 180 °C (sernik jest upieczony, gdy masa jest zwarta, a wierzch ma jasnozłoty kolor). Wyjmujemy, studzimy.
  • 3. Polewa: składniki mieszamy, wylewamy na sernik. Wstawiamy do ciepłego piekarnika na 5-10 minut, aż cukier się rozpuści. Studzimy, a następnie schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować