Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny, wilgotny sernik długo chodził za mną, ale postanowiłem zrobić dla Was go w wersji słono-słodkiej. Pistacje nadają niebiański smak, a sok z cytryny aromat, który w takim połączeniu na długo zapamiętacie ;) Całość wieńczy chrupiące szkło z karmelu

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Sernik:
    skórka otarta z 2 cytryny
    sok z 1 cytryny
    1kg tłustego, zmielonego twarogu
    200g mielonych pistacji
    aromat pomarańczowy
    5 jajek
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    300g cukru
    36g mąki ziemniaczanej
    Spód:
    50g masła
    150g orzechów laskowych
    150g obranych migdałów
    Szkło z karmelu:
    300g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Sok

Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy orzechy i migdały do rozdrabniacza, i mielimy na pył. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone orzechy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cienka warstwa. Do miski przekładamy ser, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, aromat, sok, skórkę z cytryny i zmielone pistacje. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując. Wlewamy do formy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy przez 20 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 55 minut. Na koniec przygotowujemy szkło. Cukier wysypujemy na patelni i rozpuszczamy aż do uzyskania suchego karmelu. Gorący wylewamy na papier do pieczenia i chłodzimy. Tłuczkiem do mięsa łamiemy na połamane szkło. Dekorujemy z wierzchu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie

To może cię zainteresować