Sernik pikantny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczny wytrawny sernik idealny na kolację można go również podać w formie ciepłej przekąski.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto
    350 g mąki
    1 jajko
    1/2 szklanki oleju
    6 łyżek mleka
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    na warstwę jajeczno-serową
    250 g sera białego typu włoskiego(u mnie Capreggio)
    1 kulka sera Mozzarella(125 g)
    6 jajek ugotowanych na twardo
    150 g szynki konserwowej
    sól i pieprz do smaku
    na warstwę
    jajeczno-pomidorową
    6 jajek
    4 małe pomidory
    1 mały por
    sól i pieprz do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik pikantny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko wymieszać z olejem,mlekiem oraz solą,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto,rozwałkować i ułożyć na blaszce o wymiarach 24/24 wysmarowanej tłuszczem,podciągnąć do góry brzegi.
  • 2. Sery dokładnie utrzeć,dodać drobno pokrojone jajka,pokrojoną w kostkę szynkę,sól i pieprz do smaku wymieszać i wyłożyć na ciasto.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni(termoobieg) i piec około 20 minut.
  • 3. Pozostałe jajka rozbełtać dodać pokrojone w kostkę pomidory,pokrojonego pora,sól i pieprz do smaku,wymieszać i polać ciasto,piec jeszcze około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować