Smaczny wytrawny sernik idealny na kolację można go również podać w formie ciepłej przekąski.
60 min
Składniki:
na ciasto
350 g mąki
1 jajko
1/2 szklanki oleju
6 łyżek mleka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
na warstwę jajeczno-serową
250 g sera białego typu włoskiego(u mnie Capreggio)
1 kulka sera Mozzarella(125 g)
6 jajek ugotowanych na twardo
150 g szynki konserwowej
sól i pieprz do smaku
na warstwę
jajeczno-pomidorową
6 jajek
4 małe pomidory
1 mały por
sól i pieprz do smaku
Sernik pikantny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko wymieszać z olejem,mlekiem oraz solą,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto,rozwałkować i ułożyć na blaszce o wymiarach 24/24 wysmarowanej tłuszczem,podciągnąć do góry brzegi.
2.Sery dokładnie utrzeć,dodać drobno pokrojone jajka,pokrojoną w kostkę szynkę,sól i pieprz do smaku wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni(termoobieg) i piec około 20 minut.
3.Pozostałe jajka rozbełtać dodać pokrojone w kostkę pomidory,pokrojonego pora,sól i pieprz do smaku,wymieszać i polać ciasto,piec jeszcze około 10 minut.
Komentarze