Sernik piernikowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto jest wspaniałym połączeniem dwóch rzeczy, które lubi każdy łakomczuch- sernika i pierników.

  • 30 min

Składniki:

  • Spód:
    300-400 g kruchych ciastek
    150 g margaryny
    3 łyżki przypraw do pierników
    Masa serowa:
    1 kg sera do serników
    5 jajek
    1,5 opakowania budyniu waniliowego w proszku
    1,5 szklanki cukru pudru
    1 łyżka przypraw do pierników
    1 cukier wanilinowy
    bakalie (opcjonalnie)

Sernik piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka kruszę lub rozdrabniam w blenderze. Dodaję do nich margaryny i przyprawy, zagniatam. Wykładam tortownicę i chowam do lodówki na czas robienia masy serowej.
  • 2. Ser miksuję z cukrem na gładką masę. Przez cały czas miksując, dodaję po 1 jajku. Następnie dodaję cukier wanilinowy, proszek budyniowy i przyprawy piernikowe.
  • 3. Tortownicę wyjmuję z lodówki, wylewam masę. Ciasto piekę w 180 st.C przez około 50 minut.

Komentarze

Podobne przepisy