Sernik piankowy w miodowym cieście z bezą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszysty sernik w miodowym cieście – to super ciasto do kawy na świąteczny stół. Smak ciasta uzupełnia delikatna, niewielka beza z dodatkiem zmielonych migdałów.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma o śr. 26 cm
    Składniki ciasto:
    1,5 szklanki mąki tortowej
    1/3 kostki margaryny(u mnie Kasia)
    1/3 szklanki drobnego cukru
    2 płaskie łyżki gęstej śmietany 18%
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżki miodu lipowego
    2 żółtka
    1 jajko
    Tłuszcz do formy
    Składniki masy serowej:
    60 dag sera 3-krotnie mielonego sera
    5 żółtek
    ½ szklanki mleka 3,2 %
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    1 duży budyń na ¾ l mleka bez cukru
    8 białek
    1 szklanka cukru pudru
    Sól do smaku do białek
    Beza:
    3 białka
    1 łyżka duża cukru pudru
    2 łyżki zmielonych migdałów
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik piankowy w miodowym cieście z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: formę delikatnie natłuścić, odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wszystkie składniki, posiekać, szybko zagnieść, schłodzić w lodówce ciasto. Następnie rozwałkwać, wyłożyć dno formy i boki, nakłóć ciasto widelcem. Do miski przełożyć zmielony ser, dodać żółtka, budyń, mleko, olej –wymieszać składniki do ich połączenia się. Białka posoilić, ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier puder, ubijać na bardzo sztywną masę. Dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Wylać na ciasto. Wstawić do podgrzanego piekarnika(na dole piekarnika ustawić naczynie z wodą o pojemności około 1l), piec ciasto 50 minut w temp. 180 stopni.
    Białka na bezę posolić, ubić na sztywno, na koniec dodać cukier puder wymieszany z mielonymi migdałami, małymi porcjami dodać do ubitych białek, połączyć całość, wyłożyć na gorący sernik i piec 15 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu sernik zostawić na 5 minut w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, potem uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do wystudzenia.

Porady

1.olej można zastąpić masłem. 2. sernik można wylać do mniejszej formy, będzie wyższy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Miód Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować