Sernik owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: składniki dzielimy na 2 częśći. Z białek ubijamy sztywną pianę z cukrem. Żółtka w osobnej miseczce mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżką octu. Dodajemy do białek, lekko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy i przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. W ten sam sposób przygotowujemy biszkopt drugi z dodatkiem kakao.
2.Masa budyniowa: Z pół litra mleka odlewamy szklankę i mieszamy w niej obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mączną zawiesinę, gotujemy gęsty budyń cały czas mieszając. Studzimy. Margarynę utrzeć z dodatkiem budyniu.
3.Masa owocowa: Brzoskwinie wraz z syropem miksujemy. Podgrzewamy. Wsypujemy galaretki chwile gotujemy. Odstawiamy do lekkiego stężenia
4.Wkładka serowa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy po 1 żółtku, dodajemy ser i proszek budyniowy. Ucieramy aż składniki połączą się po czym dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. Przekładamy masę do formy co piekły się biszkopty, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 3o minut w 180 stopniach aż sernik się ze zloci.
5.Przełożenie ciasta: Biszkopt kakaowy smarujemy połową masy budyniowej, układamy na tym wkładkę serową, smarujemy resztą masy budyniowej, wykładamy tężejącą masę brzoskwiniową i przykrywamy jasnym biszkoptem. Odstawiamy do całkowitego stężenia masy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.
Komentarze