SERNIK OWOCOWY

0 (0 ocen)

Upiekłam na urodziny męża

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 8 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżka kakao

    Masa budyniowa:
    - 1/2 litra mleka
    - 7 łyżek cukru
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - cukier waniliowy
    - kostka margaryny

    Masa owocowa:
    - 1 puszka brzoskwiń
    - 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

    Wkładka serowa:
    -500g sera twarogowego mielonego
    - 30 dag cukru pudru
    - 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    - 15 dag margaryny
    - 5 jajek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żółtka do biszkopta 1. Biszkopt: składniki dzielimy na 2 częśći. Z białek ubijamy sztywną pianę z cukrem. Żółtka w osobnej miseczce mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżką octu. Dodajemy do białek, lekko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy i przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. W ten sam sposób przygotowujemy biszkopt drugi z dodatkiem kakao.
  • 2. Masa budyniowa: Z pół litra mleka odlewamy szklankę i mieszamy w niej obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mączną zawiesinę, gotujemy gęsty budyń cały czas mieszając. Studzimy. Margarynę utrzeć z dodatkiem budyniu.
  • 3. Masa owocowa: Brzoskwinie wraz z syropem miksujemy. Podgrzewamy. Wsypujemy galaretki chwile gotujemy. Odstawiamy do lekkiego stężenia
  • 4. Wkładka serowa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy po 1 żółtku, dodajemy ser i proszek budyniowy. Ucieramy aż składniki połączą się po czym dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. Przekładamy masę do formy co piekły się biszkopty, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 3o minut w 180 stopniach aż sernik się ze zloci.
  • 5. Przełożenie ciasta: Biszkopt kakaowy smarujemy połową masy budyniowej, układamy na tym wkładkę serową, smarujemy resztą masy budyniowej, wykładamy tężejącą masę brzoskwiniową i przykrywamy jasnym biszkoptem. Odstawiamy do całkowitego stężenia masy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować