SERNIK OWOCOWY

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny sernik między biszkoptami ;) Szybko się robi, a jak smakuje!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:(forma o wymiarach 20x30 cm).
    6 jajek "L"
    1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
    1/2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    2-3 łyżki kakao /szklanka o pojemności 250 ml/
    Masa serowa:
    1 kg sera w wiaderku
    2-3 łyżki żelatyny (zalana 1/3 szklanki wody do napęcznienia i podgrzana)
    500 g truskawek
    4-5 połówki brzoskwiń z puszki
    1 szklanka cukru pudru
    Dodatkowo:
    1 puszka masy krówkowej
    kilka sztuk truskawek i borówek do dekoracji
    posypka z opłatka, posypka z czekolady białej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.
    Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń. Ser przełożyć do miski, zmiksować z 1 szklanką cukru pudru, dodać rozpuszczoną żelatynę i pokrojone w kostkę owoce. Wymieszać i wylać na jeden biszkopt. Przykryć drugim (trzeba wyłożyć formę folią aluminiową przed włożeniem ciasta). Włożyć do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje. Wyciągnąć ciasto z formy, odlepić folię, posmarowac masą krówkową, udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować