Sernik orzechowy - Biały Michałek

4.5 (181 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny, kremowy, w sam raz słodki, nie za ciążki, ale też nie kruszący się - po prostu sernik idealny!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Spód:
    1 op. ciastek zbożowych - u mnie Sasanki
    100 g orzechów ziemnych niesolonych
    100 g masła
    Ser:
    1 kg twarogu sernikowego (u mnie w wiaderku firmy President)
    250 g mascarpone
    150 g Białych Michałków
    3/4 szkl mleka w proszku
    200 ml śmietanki 30%
    100 g białej czekolady
    100 g orzechów ziemnych niesolonych
    1 szkl cukru pudru
    4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    4 duże jajka
    Wierzch:
    70 ml śmietanki 30 %
    100 g białej czekolady
    150 g Białych Michałków
    orzechy ziemne niesolone
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik orzechowy - biały michałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Masło rozpuścić. Orzechy i ciastka zmielić przy pomocy blendera (ewentualnie można włożyć je do woreczka i rozmiażdżyć wałkiem do ciasta). Dodać rozpuszczone masło i wymieszać wszystko ręką - powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam szklanej z silikonowym brzegiem więc nie było to konieczne) i wylepić go masą z ciastek. Włożyć do lodówki.
  • 2. Białe Michałki posiekać lub rozkruszyć w palcach. W rondelku o grubym dnie podgrzać śmietankę, dodać połamaną czekoladę, mleko w proszku i cukierki. Podgrzewać do połączenia składników cały czas mieszając (masa łatwo może się przypalić). Wystudzić.
  • 3. Orzechy ziemne zmielić blenderem (lub zmiażdżyć wałkiem do ciasta) - większe kawałeczki jak najbardziej wskazane, będą fajnie chrupać:)
  • 4. Twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Dodawać po 1 jajku, a następnie partiami wystudzoną masę śmietankową i zmielone orzechy - cały czas miksując do czasu połączenia się wszystkich składników.
  • 5. Piekarnik nagrzać do 180*C. Na spód piekarnika położyć blachę do pieczenia/naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą (tak aby woda swobodnie parowała). Masę serową przełożyć do tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika (u mnie na 2 półkę od dołu), po 15 min zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec sernik przez kolejne 105 minut (czyli w sumie 2 godziny).
  • 6. Po upływie czasu pieczenia piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystudzenia. Następnie sernik wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
  • 7. Wierzch: śmietankę zagotować i zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Białe Michałki pokroić w cienkie plasterki. Sernik wyjąć z lodówki, polać polewą, ozdobić orzechami i pokrojonymi Michałkami. Wstawić do lodówki.

Porady

Najlepiej smakuje po 2 dniach spędzonych w lodówce :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować