Sernik orzechowy - Biały Michałek

  • wyświetlono: 1520 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny, kremowy, w sam raz słodki, nie za ciążki, ale też nie kruszący się - po prostu sernik idealny!

aniak4
  • 180min

Składniki

Spód:
1 op. ciastek zbożowych - u mnie Sasanki
100 g orzechów ziemnych niesolonych
100 g masła
Ser:
1 kg twarogu sernikowego (u mnie w wiaderku firmy President)
250 g mascarpone
150 g Białych Michałków
3/4 szkl mleka w proszku
200 ml śmietanki 30%
100 g białej czekolady
100 g orzechów ziemnych niesolonych
1 szkl cukru pudru
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 duże jajka
Wierzch:
70 ml śmietanki 30 %
100 g białej czekolady
150 g Białych Michałków
orzechy ziemne niesolone

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik orzechowy - Biały Michałek

  • 1. Spód: Masło rozpuścić. Orzechy i ciastka zmielić przy pomocy blendera (ewentualnie można włożyć je do woreczka i rozmiażdżyć wałkiem do ciasta). Dodać rozpuszczone masło i wymieszać wszystko ręką - powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam szklanej z silikonowym brzegiem więc nie było to konieczne) i wylepić go masą z ciastek. Włożyć do lodówki.
  • 2. Białe Michałki posiekać lub rozkruszyć w palcach. W rondelku o grubym dnie podgrzać śmietankę, dodać połamaną czekoladę, mleko w proszku i cukierki. Podgrzewać do połączenia składników cały czas mieszając (masa łatwo może się przypalić). Wystudzić.
  • 3. Orzechy ziemne zmielić blenderem (lub zmiażdżyć wałkiem do ciasta) - większe kawałeczki jak najbardziej wskazane, będą fajnie chrupać:)
  • 4. Twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Dodawać po 1 jajku, a następnie partiami wystudzoną masę śmietankową i zmielone orzechy - cały czas miksując do czasu połączenia się wszystkich składników.
  • 5. Piekarnik nagrzać do 180*C. Na spód piekarnika położyć blachę do pieczenia/naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą (tak aby woda swobodnie parowała). Masę serową przełożyć do tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika (u mnie na 2 półkę od dołu), po 15 min zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec sernik przez kolejne 105 minut (czyli w sumie 2 godziny).
  • 6. Po upływie czasu pieczenia piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystudzenia. Następnie sernik wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
  • 7. Wierzch: śmietankę zagotować i zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Białe Michałki pokroić w cienkie plasterki. Sernik wyjąć z lodówki, polać polewą, ozdobić orzechami i pokrojonymi Michałkami. Wstawić do lodówki.

Porady

Najlepiej smakuje po 2 dniach spędzonych w lodówce :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesernikorzechyświęta

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik

Dodane przez: olencja-23

Sernik na orzechowym spodzie

Aksamitny sernik o delikatnym posmaku...

Sernik Biały puch

Dodane przez: dorota w

Sernik Biały puch

Niezwykły sernik z sera i samych...

Sernik w cieście orzechowym

Dodane przez: agata598

Sernik w cieście orzechowym

Sprawdzony przepis,juz od kilkunastu...

image-1yn329h

Dodane przez: paolineczka

Sernik w cieście orzechowym

Pyszny i wilgotny sernik w mocno...

Orzechowy sernik

Dodane przez: Jaga85

Orzechowy sernik

Tak dobrego sernika dawno nie jadłam....

Sernik Biały Michał

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Sernik Biały Michał

O sernikach pisałam już wiele gdyż...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE