Sernik orzechowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 20 min

Ten wyjątkowy sernik jest puszysty, lekki i rozpływa się w ustach.

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • Spód:
    1 i 3/4 szklanki pokruszonych ciasteczek digestive
    1/3 szklanki rozpuszczonego masła
    Masa orzechowa:
    2/3 szklanki golden syrup
    1/3 szklanki roztopionego masła
    1 łyżka ciemnego brązowego cukru
    2 jaja
    1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    Masa serowa:
    750 g sera śmietankowego do sernika
    1 szklanka brązowego cukru
    2 łyżki mąki
    4 jaja
    2/3 szklanki śmietany kremówki
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temp. 175 stopni Celsjusza przez 6 min.
  • 2. Wszystkie składniki na masę orzechową wymieszać i podgrzać w rondelku, gotować 8 - 10 min. do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.
  • 3. Sporządzamy masę serową. Ser śmietankowy ubić w mikserze, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka (wbijać po jednym) i dalej miksować. Na końcu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii. Zmiksować, Wylać na masę orzechową.
    Piec 1 godz, w temp. 175 stopni Celsjusza.
    Mocno schłodzony w lodówce podawać.

Porady

Przepis na golden syrup: Zagotować 200 g cukru w 50 g wody, poczekać, aż się skarmelizuje, uważać, by się nie przypaliło. Zdjąć z palnika. Do gorącej mieszaniny dodać 600 g wrzątku, dosypać kilogram cukru i 2 łyżki soku z cytryny. Gotować 45 minut, aż syrop przybierze pięknej bursztynowej barwy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.77 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik orzechowo - kajmakowy

To może cię zainteresować