Sernik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD
Herbatniki pokruszyć jak najdrobniej. Ja włożyłam herbatniki między kawałek papieru do pieczenia i wałkiem kruszyłam je. Masło stopić i dodać do pokruszonych herbatników. Razem dobrze wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć na spodzie i bokach pokruszonymi ciastkami z masłem. Dobrze docisnąć do brzegów. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
MASA SEROWA
Twaróg śmietankowy wymieszać mikserem z cukrem, jajkiem i żółtkami. Następnie cały czas mieszając dodać proszek budyniowy. Na samym końcu wlać olej oraz mleko i również razem dokładnie wymieszać. Uważać, bo masa będzie bardzo rzadka i na wysokich obrotach miksera może pryskać. Połowę masy serowej odłożyć. Do odłożonej masy dodać kakao i masę orzechową. Dobrze wymieszać.
Do tortownicy na wcześniej przygotowany spód wylać masę serową z orzechami a na nią delikatnie wylać jasną masę. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku 1 godzinę w 180 - 200 st C. Po upieczeniu sernik ostudzić. Na wierzch polać polewa czekoladową i posypać pokruszonymi orzechami.
Komentarze