Sernik orzechowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

obłędny w smaku

Składniki:

  • SPÓD

    150 gram herbatników kakaowych petit-beurre
    100 gram masła

    MASA SEROWA

    700 gram sera twarogowego śmietankowego
    0,5 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy
    1/4 szklanki oleju rzepakowego
    2 żółtka
    1 jajko
    1,5 szklanki mleka
    400 gram masy orzechowej z kawałkami orzechów
    1 łyżka kakao

    polewa czekoladowa
    garść pokruszonych orzechów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD
    Herbatniki pokruszyć jak najdrobniej. Ja włożyłam herbatniki między kawałek papieru do pieczenia i wałkiem kruszyłam je. Masło stopić i dodać do pokruszonych herbatników. Razem dobrze wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć na spodzie i bokach pokruszonymi ciastkami z masłem. Dobrze docisnąć do brzegów. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

    MASA SEROWA

    Twaróg śmietankowy wymieszać mikserem z cukrem, jajkiem i żółtkami. Następnie cały czas mieszając dodać proszek budyniowy. Na samym końcu wlać olej oraz mleko i również razem dokładnie wymieszać. Uważać, bo masa będzie bardzo rzadka i na wysokich obrotach miksera może pryskać. Połowę masy serowej odłożyć. Do odłożonej masy dodać kakao i masę orzechową. Dobrze wymieszać.

    Do tortownicy na wcześniej przygotowany spód wylać masę serową z orzechami a na nią delikatnie wylać jasną masę. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku 1 godzinę w 180 - 200 st C. Po upieczeniu sernik ostudzić. Na wierzch polać polewa czekoladową i posypać pokruszonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.77 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik orzechowo - kajmakowy

To może cię zainteresować