Składniki na spód:
180 g ciastek Oreo lub Neo z nadzieniem
50 g masła
Składniki na masę:
180 g jogurtu naturalnego
250 g serka mascarpone
1/4 cukru pudru
200 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
180 g ciastek Oreo lub Neo
2,5 łyżeczki żelatyny
50 ml zimnej wody
Składniki na polewę:
80 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki 30% lub 36%
kilka ciastek Oreo lub Neo
Sposób przygotowania przepisu:
Sernik Oreo
1.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić, przestudzić. Ciasteczka rozkruszyć blenderem lub malakserem. Połączyć z masłem i wysypać na blaszkę, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
2.
Jogurt i serek mascarpone wyjąć wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
Do miski przesiać cukier puder, dodać jogurt i ser mascarpone, zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
Po tym czasie przełożyć ją do garnka i podgrzać do rozpuszczenia żelatyny, ale nie doprowadzając do wrzenia. Delikatnie przestudzić i dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać do połączenia się składników, zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i miksować na średnich obrotach.
Śmietankę ubić na sztywno i dodać również do masy serowej. Delikatnie wymieszać łyżką.
Na koniec dodać przepołowione ciastka i jeszcze raz przemieszać. Masę wylać na spód ciasteczkowy.
Sernik schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
3.
Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Po minucie wymieszać do połączenia się składników. Schłodzoną polewę wylać na sernik. Ozdobić ciastkami.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze