Sernik "odwrócony" ze śliwkami i biszkoptem cynamonowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Pyszny kremowy sernik z zapieczonymi na spodzie śliwkami i cynamonowym biszkoptem na wierzchu. Po ostudzeniu odwrócony, dzięki czemu śliwki znalazły się na górze, a biszkopt na spodzie ciasta.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu a:
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    6 jajek
    250 g sera capreggio
    250 g sera mascarpone

    składnik podstawowy dodatkowy:
    200 g śliwek węgierek

    składniki robocze:
    3/4 szklanki cukru + 2 czubate łyżki
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    masło do wysmarowania formy

    dekoracja:
    połówki śliwek
    kwiatki lawendy
    gałązki tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Biszkopty Ciasto

Sernik "odwrócony" ze śliwkami i biszkoptem cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 18 cm wyścielamy papierem do pieczenia (najlepiej oddzielnie dno i boki) i smarujemy masłem.
    Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki i wyjmujemy pestki. 2 czubate łyżki cukru mieszamy z 1 łyżeczką cynamonu i w tej mieszaninie maczamy śliwki przekrojoną stroną. Resztę cukru z cynamonem pozostawiamy do przygotowania biszkoptu. Połówki śliwek układamy w tortownicy przekrojem w dół.
  • 2. Ser capreggio rozdrabniamy widelcem, dodajemy 1 jajko i miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, ekstrakt waniliowy, ser mascarpone, 3 jajka i 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Miksujemy całość do połączenia wszystkich składników. Masę serową wykładamy na śliwki.
  • 3. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy 35 minut. W tym czasie przygotowujemy składniki na biszkopt: 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki pszennej, pozostały cukier z cynamonem i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek.
  • 4. Po 35 minutach pieczenia, wyjmujemy tortownicę z sernikiem z piekarnika i szybko przygotowujemy biszkopt: ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier z cynamonem, nadal ubijając. Następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt wykładamy na podpieczony sernik, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
  • 5. Przed podaniem zdejmujemy obręcz z tortownicy, ostrożnie usuwamy papier z boków ciasta. Do wierzchu przykładamy paterę i odwracamy sernik tak, aby biszkopt znalazł się na spodzie. Usuwamy dno tortownicy i ostrożnie usuwamy papier. Paterę dekorujemy połówkami śliwek, a na wierzchu sernika układamy gałązki tymianku i kwiatki lawendy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować