Pyszny kremowy sernik z zapieczonymi na spodzie śliwkami i cynamonowym biszkoptem na wierzchu. Po ostudzeniu odwrócony, dzięki czemu śliwki znalazły się na górze, a biszkopt na spodzie ciasta.
1 godz. 40 min
Dla 8 osób
Składniki:
składniki podstawowe z zestawu a:
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
6 jajek
250 g sera capreggio
250 g sera mascarpone
składnik podstawowy dodatkowy:
200 g śliwek węgierek
składniki robocze:
3/4 szklanki cukru + 2 czubate łyżki
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy
Sernik "odwrócony" ze śliwkami i biszkoptem cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 18 cm wyścielamy papierem do pieczenia (najlepiej oddzielnie dno i boki) i smarujemy masłem.
Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki i wyjmujemy pestki. 2 czubate łyżki cukru mieszamy z 1 łyżeczką cynamonu i w tej mieszaninie maczamy śliwki przekrojoną stroną. Resztę cukru z cynamonem pozostawiamy do przygotowania biszkoptu. Połówki śliwek układamy w tortownicy przekrojem w dół.
2.Ser capreggio rozdrabniamy widelcem, dodajemy 1 jajko i miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, ekstrakt waniliowy, ser mascarpone, 3 jajka i 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Miksujemy całość do połączenia wszystkich składników. Masę serową wykładamy na śliwki.
3.Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy 35 minut. W tym czasie przygotowujemy składniki na biszkopt: 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki pszennej, pozostały cukier z cynamonem i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek.
4.Po 35 minutach pieczenia, wyjmujemy tortownicę z sernikiem z piekarnika i szybko przygotowujemy biszkopt: ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier z cynamonem, nadal ubijając. Następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt wykładamy na podpieczony sernik, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
5.Przed podaniem zdejmujemy obręcz z tortownicy, ostrożnie usuwamy papier z boków ciasta. Do wierzchu przykładamy paterę i odwracamy sernik tak, aby biszkopt znalazł się na spodzie. Usuwamy dno tortownicy i ostrożnie usuwamy papier. Paterę dekorujemy połówkami śliwek, a na wierzchu sernika układamy gałązki tymianku i kwiatki lawendy.
Komentarze