Baaardzo niebezpieczne ciasto, od jego smaku można się uzależnić :)
Składniki:
SPÓD:
20 dag herbatników petit beurre
9 dag masła
WIERZCH:
75 dag trzykrotnie mielonego sera na sernik
14 dag cukru
16 g cukru wanilinowego
3 jajka rozmiar L
125 g śmietanki kremówki 30%
łyżka mąki ziemniaczanej
1 puszka masy krówkowej
Sernik o smaku krówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (kółko na dno i pasek na boki).
2.Herbatniki rozkruszyłam drewnianym tłuczkiem.
Masło stopiłam w rondelku, wlałam do herbatników i wymieszałam.
Kruszonkę przesypałam do przygotowanej tortownicy, wyrównałam powierzchnię i ugniotłam.
Odstawiłam do lodówki.
3.Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem.
4.Ser zmiksowałam z cukrem i cukrem wanilinowym, dodałam kolejno po jednym jajku, każde dokładnie miksując.
Wlałam śmietankę, wsypałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksowałam.
5.Do oddzielnej miseczki przelałam 1/3 masy serowej, a do pozostałych 2/3 dodałam połowę puszki masy krówkowej i dokładnie zmiksowałam. Masę wylałam na schłodzony spód.
6.Na to wlałam odłożoną wcześniej białą masę serową.
Po wierzchu rozłożyłam łyżką pacynki z pozostałej masy krówkowej.
Widelcem zatoczyłam w masie kilka kółek, tworząc wzorki.
7.Piekłam 70 minut.
Wystudziłam w uchylonym piekarniku, a następnie schłodziłam w lodówce.
8.Sernik wykonałam według przepisu znalezionego tutaj http://panitereska.pl/sernik-z-masa-krowkowa
Porady
Do sernika warto użyć jak najbardziej gęstego sera, wtedy kolorowe warstwy masy będą bardziej wyraźne.
Komentarze