sernik nowojorski z kremem waniliowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Myślę, że wyszedł dosyć dobrze jak na drugi w mojej kucharskiej karierze:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • tortownica 23 cm
    Na spód:
    250 g herbatników
    100 g masła
    Ser:
    1 kg twarogu (zmielonego 3 razy) lub z wiaderka
    250 g cukru brązowego lub zwyklego
    3 łyżki mąki
    2 budynie waniliowe
    2 łyżki ekstraktu waniliowego
    szczypta soli
    cytryna
    4 duże jajka
    100 g śmietany 18%
    Na krem:
    100 g masła
    5 łyżek cukru
    150 ml mleka
    pół laski wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik nowojorski z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno tortownicy wyłóż folię aluminiową a także owiń tortownicę dookoła. Herbatniki rozrabniamy w mikserze (ja zmieliłam). Łączymy je z ciepłym, roztopionym masłem. Układamy na spód tortownicy i wygładzamy łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i wkładamy spód na 10 minut. Wyjmujemy i schładzamy.
  • 2. Zwiększ temperaturę do 210 stopni. Do twarogu wsyp mąkę, cukier, budynie i sól oraz dodaj jajka. Miksując dodaj ekstrakt waniliowy, sok z połowy cytryny i otartą skórkę z cytryny. N a koniec dodaj śmietanę. Masę serową wylej na ostudzony spód z herbatników. Piecz 15 minut, następnie obniż temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 40 minut. Niech stygnie przy otwartym piekarniku.
  • 3. Masło, cukier i mleko roztapiamy w garnku, dodajemy ziarenka wanilii. Gotujemy okolo 15 minut, kiedy zrobi się złota gęstniejąca masa. Kiedy wystygnie wylewamy ją na sernik. schładzamy około 3-4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować