Myślę, że wyszedł dosyć dobrze jak na drugi w mojej kucharskiej karierze:)
3 godz.
Składniki:
tortownica 23 cm
Na spód:
250 g herbatników
100 g masła
Ser:
1 kg twarogu (zmielonego 3 razy) lub z wiaderka
250 g cukru brązowego lub zwyklego
3 łyżki mąki
2 budynie waniliowe
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
cytryna
4 duże jajka
100 g śmietany 18%
Na krem:
100 g masła
5 łyżek cukru
150 ml mleka
pół laski wanilii
Sernik nowojorski z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dno tortownicy wyłóż folię aluminiową a także owiń tortownicę dookoła. Herbatniki rozrabniamy w mikserze (ja zmieliłam). Łączymy je z ciepłym, roztopionym masłem. Układamy na spód tortownicy i wygładzamy łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i wkładamy spód na 10 minut. Wyjmujemy i schładzamy.
2.Zwiększ temperaturę do 210 stopni. Do twarogu wsyp mąkę, cukier, budynie i sól oraz dodaj jajka. Miksując dodaj ekstrakt waniliowy, sok z połowy cytryny i otartą skórkę z cytryny. N a koniec dodaj śmietanę. Masę serową wylej na ostudzony spód z herbatników. Piecz 15 minut, następnie obniż temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 40 minut. Niech stygnie przy otwartym piekarniku.
3.Masło, cukier i mleko roztapiamy w garnku, dodajemy ziarenka wanilii. Gotujemy okolo 15 minut, kiedy zrobi się złota gęstniejąca masa. Kiedy wystygnie wylewamy ją na sernik. schładzamy około 3-4 godziny.
Komentarze