Sernik nowojorski po mojemu

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik nowojorski świetnie prezentuje się na stole, do tego jest łatwy i szybki do zrobienia. Tego sernika nie da się zepsuć. Smaczny, orzeźwiający, delikatny i kremowy, dosłownie rozpływa się w ustach… już dawno miałam na niego smaka i w końcu go upiekłam. Taki sernik świetnie sprawdzi się na niedzielę, ale i na imprezy rodzinne czy święta. To jeden z moich faworytów wśród serników, jeśli jeszcze go nie robiłaś, koniecznie skorzystaj z przepisu, bo warto.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 24 cm

    Spód ciasteczkowy

    220 g maślanych herbatników
    90 g masła

    Masa serowa

    1 kg twarogu półtłustego może być z wiaderka
    250 g cukru pudru
    6 jajek
    200 ml kwaśnej śmietany 18 %
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka skórki otartej ze sparzonej wrzątkiem cytryny
    aromat cytrynowy parę kropli - opcjonalnie

    Polewa

    400 ml śmietany kwaśnej 18 %
    3 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik nowojorski po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boki tortownicy oraz spód wyłóż papierem do pieczenia.
    Ciasteczka wrzuć do blendera i zmiel na piasek.
    Do ciasteczek wlej roztopione masło i całość dokładnie wymieszaj łyżką, tak aby powstała konsystencja mokrego piasku.
    Przygotowane ciasteczka wysyp na dno tortownicy i uklep palcami, następnie łyżką.
    Tak przygotowaną tortownicę wstaw na 30 min. do lodówki, lub na czas przygotowania masy serowej.
    Do miski wrzuć twaróg, ja akurat użyłam z wiaderka, ale Ty możesz spokojnie użyć twarogu w kostce i przy pomocy blendera go dokładnie rozdrobnić na gładką masę serową.
    Przesiej przez sitko cukier puder, wbij całe jajka, wrzuć śmietanę, oraz wsyp mąki, na koniec wlej sok z cytryny, oraz startą skórkę.
    Przy pomocy miksera wymieszaj masę serową krótko do połączenia się wszystkich składników i wylej na ciasteczkowy spód.
    Piekarnik rozgrzej do temp. 180 °C góra – dół, bez termoobiegu, na spód piekarnika włóż blaszkę z wrzącą wodą, a na środkowym poziomie, na kratce postaw sernik.
    Sernik piecz 10 min. w temp. 180 °C, następnie skręć temp. do 110 °C i piecz jeszcze przez 80 min.
    Sernik od razu po upieczeniu wyjmij na blat, zostaw go na deseczce drewnianej do wystygnięcia.
    Śmietanę, sok z cytryny i cukier dokładnie wymieszaj, następnie wylej na przestudzony wierzch sernika i równomiernie rozsmaruj łyżką.
    Sernik wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

Idealny sernik dla początkujących. Kroić ostrym nożem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować