Sernik nowojorski po mojemu

  • wyświetlono: 272 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Sernik nowojorski świetnie prezentuje się na stole, do tego jest łatwy i szybki do zrobienia. Tego sernika nie da się zepsuć. Smaczny, orzeźwiający, delikatny i kremowy, dosłownie rozpływa się w ustach… już dawno miałam na niego smaka i w końcu go upiekłam. Taki sernik świetnie sprawdzi się na niedzielę, ale i na imprezy rodzinne czy święta. To jeden z moich faworytów wśród serników, jeśli jeszcze go nie robiłaś, koniecznie skorzystaj z przepisu, bo warto.

Zdjęcie do publikacji.
  • 12 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Tortownica 24 cm

Spód ciasteczkowy

220 g maślanych herbatników
90 g masła

Masa serowa

1 kg twarogu półtłustego może być z wiaderka
250 g cukru pudru
6 jajek
200 ml kwaśnej śmietany 18 %
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka skórki otartej ze sparzonej wrzątkiem cytryny
aromat cytrynowy parę kropli - opcjonalnie

Polewa

400 ml śmietany kwaśnej 18 %
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik nowojorski po mojemu

  • 1. Boki tortownicy oraz spód wyłóż papierem do pieczenia.
    Ciasteczka wrzuć do blendera i zmiel na piasek.
    Do ciasteczek wlej roztopione masło i całość dokładnie wymieszaj łyżką, tak aby powstała konsystencja mokrego piasku.
    Przygotowane ciasteczka wysyp na dno tortownicy i uklep palcami, następnie łyżką.
    Tak przygotowaną tortownicę wstaw na 30 min. do lodówki, lub na czas przygotowania masy serowej.
    Do miski wrzuć twaróg, ja akurat użyłam z wiaderka, ale Ty możesz spokojnie użyć twarogu w kostce i przy pomocy blendera go dokładnie rozdrobnić na gładką masę serową.
    Przesiej przez sitko cukier puder, wbij całe jajka, wrzuć śmietanę, oraz wsyp mąki, na koniec wlej sok z cytryny, oraz startą skórkę.
    Przy pomocy miksera wymieszaj masę serową krótko do połączenia się wszystkich składników i wylej na ciasteczkowy spód.
    Piekarnik rozgrzej do temp. 180 °C góra – dół, bez termoobiegu, na spód piekarnika włóż blaszkę z wrzącą wodą, a na środkowym poziomie, na kratce postaw sernik.
    Sernik piecz 10 min. w temp. 180 °C, następnie skręć temp. do 110 °C i piecz jeszcze przez 80 min.
    Sernik od razu po upieczeniu wyjmij na blat, zostaw go na deseczce drewnianej do wystygnięcia.
    Śmietanę, sok z cytryny i cukier dokładnie wymieszaj, następnie wylej na przestudzony wierzch sernika i równomiernie rozsmaruj łyżką.
    Sernik wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

Idealny sernik dla początkujących.
Kroić ostrym nożem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikw kilka chwilWielkanocświętakomuniaboże narodzenieprosty przepisdla początkującychsernik nowojorskiimpreza rodzinnapolewa z kwaśnej śmietany

Komentarze

Podobne przepisy

Pani Walewska po mojemu

Dodane przez: zzewa

Pani Walewska po mojemu

Jest to moja wersja znanego ciasta...

Sernik owocowy siostry Anastazji

Dodane przez: AnkaFiranka

Sernik owocowy Siostry Anastazji z moimi...

Dziś przepis na Sernik owocowy...

Pani Walewska

Dodane przez: bieniaszka

Pani Walewska (po mojemu)

Kruchutkie ciasta przełożone aksamitnym...

image-1q3d6ru

Dodane przez: dziewczyna88i

Sernik po królewsku

Przepis dostałam od mojej babci,...

Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Walentynkowe ciasto "Dama Kier" po mojemu

Efektowne i smaczne, czyli w sam...

sernik po japońsku

Dodane przez: agarybak76

Sernik po japońsku

Ten pyszny, lekki i puszysty sernik...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE